Organizovani besplatni pregledi trbušne aorte u Kruševcu

Postavljeno: 07.04.2023

U bolničkom krugu Opšte bolnice Kruševac danas se u mobilnim autobusima sa edukovanim medicinskim osobljem sproveo prvi dan kampanje koja ima za cilj ranu dijagnostiku, prevenciju i lečenje proširenja trbušne aorte.

Zainteresovani građani stariji od 50 godina će još sutra moći u periodu od 8 do 14 časova potpuno besplatno da urade ultrasonografski pregled koji se sastoji od pronalaženja trbušne aorte i merenja njenog prečnika, te da time provere da li slučajno nemaju ovu prikrivenu bolest.

Marko Matković, specijalista Vaskularne hirurgije iz Kruševačke bolnice, ističe kako je aneurizma ili proširenje trbušne aorte, ukoliko se na vreme ne otkrije, veoma podmukla i opasna bolest.

– Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u većim centrima i u većim bolnicama u Srbiji sprovodi se skrining na aneurizmu trbušne aorte. Obuhvaćeni su stanovnici koji su stariji od 50 godina. Proširenje trbušne aorte je jedna podmukla bolest koja ne daje nikakve simptome, ali ako se na vreme otkrije može da se leči, odnosno operiše. Opasna je u smislu kada da najtežu komplikaciju, a to je pucanje trbušne aorte.

U principu, kada se to desi, 50% pacijenata ne preživi taj događaj, tako da su ove akcije veoma potrebne zbog ranog otkrivanja te bolesti i eventualno nekog vida operacije pre nego što dođe do pucanja.

Ne postoje lekovi za lečenje aneurizmatske bolesti i neka terapija koja bi bi sprečila da nastane to proširenje. Trebaju se sprovoditi redovni ultra zvučni pregledi da bi na vreme se došlo do operacije.

Što se tiče ishrane, ne postoji specifičan vid, ali, svakako, faktore rizika valja prevenirati kao kod svih kardiovaskularnih bolesti. U to ulazi povišen krvni pritisak, povećane masnoće u krvi, pušenje, dijabetes.

Naglašavam da je fizička aktivnost veoma bitna i ako se o svemu tome vodi računa, dosta se smanjuju šanse da se zadobije ovakva dijagnoza  – rekao je Matković.

Kampanju skrininga organizuje i sprovodi klinika za vaskularnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije u saradnji sa Udruženjem kardiovaskularnih hirurga Srbije i uz podršku Ministarstva zdravlja RS.

V.M.

Ostale vesti

back-to-top