Pitali smo za vas: Kruševački COVID centar radi 24 sata dnevno

Postavljeno: 06.04.2020

Ambulanta 14. Oktobar koja je određena da bude Ambulanta za respiratorne infekcije ili popularno COVID centar u proseku ima po četrdesetak pacijenata dnevno, ima svu potrebnu premu, ali, zbog sveobuhvatnosti dijagnostičkih procedura, pacijenti se mole za strpljenje

Reagujući na iskustva koja su pojedini sugrađani podelili na društvenim mrežama o tome kako su predugo čekali na preglede u kruševačkom COVID centru, ekipa kruševacgrada posetila je tu ustanovu krajem nedelje i ovo su fotografije koje smo tom prilikom napravili. U čekaonici desetak pacijenata, na odgovarajućem rastojanju. Zaposleni u zaštitnoj opremi.

Kako nam je izjavila gradonačelnica i predsednica Štaba za vanredne situacije, Jasmina Palurović, ambulanta radi 24 časa i ima svu potrebnu opremu i dovoljan broj zdravstvenog osoblja.

U Ambulanti imaju potpunu opremu, ta oprema je drugačija od opreme u drugim ambulantama, oni imaju zaštitna odela, skafandere, vizire. Svi koji dođu budu primljeni jer ambulanta radi 24 sata, samo moraju da budu strpljivi – rekla nam je gradonačelnica.

U odgovorima koje smo dobili od nadležnih, navedeno je da ova ambulanta ima u proseku 40-tak pacijenata dnevno, ali da se utisak gužve stvara jer većina pacijeta ima pratioce, a i zbog obaveze držanja odstojanja. 

Što se čekanja tiče, ono je, kažu, neophodno jer ovi pregledi često podrazumevaju i laboratorijske uzorke, rentgen pluća, pa nešto duže traju. U svakom slučaju, svi pacijenti koji dođu budu pregledani, samo potrebno da imaju dovoljno strpljenja da sačekaju svoj red. 

Ono što nam se čini da ambulanti nedostaje, jeste više stolica, adekvatno raspoređenih na odgovarajućem rastojanju, kako pacijenti ne bi morali da stoje.

Ambulanta 14. Oktobar će, kao i svi COVID centri u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ubuduće biti zaduženi za uzimanje uzoraka za testiranje, najavili su iz Kriznog štaba Republike Srbije. To će raditi i ambulanta 14. Oktobar. Za sada se čekaju uputstva za ovaj posao. 

N.B.

Tekst je deo projekta Local Press Laboratorija koji novine GRAD realizuju u saradnji sa PU Lokal pres. Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji i podržan od strane “Medijskog inkubatora za Zapadni Balkan” programa Free Press Unlimited, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

 

Ostale vesti

back-to-top