Pitali smo za vas: Ako ne radi vaš izabrani lekar, zakažite kod prvog slobodnog

Postavljeno: 09.11.2020

Za lečenje akutnih stanja na raspolaganju je prvi slobodan lekar u ambulanti gde pacijent ima karton, dok je za ostale preglede ili prepis terapije potrebno zakazivanje, kažu u Domu zdravlja. U slučaju simtoma koji mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom, treba se javiti u kovid ambulantu

Od početka pandemije, neki pacijenti privremeno su ostajali bez svojih izabranih lekara, zbog povremenih dežustava u kovid ambulanti ili iz drugih razloga. Nadležne smo pitali, a što je zanimalo naše čitaoce, kome u takvoj situaciji treba da se jave pacijenti.

– Ukoliko se desi da je izabrani lekar odsutan zbog dežursta u kovid ambulanti ili iz nekih drugih razloga, preporuka je da se pozove Nacionalni kol centar na telefon 011-362-0000 i da se zakaže kod prvog doktora opšte medicine koji ima slobodan termin. U slučaju da je reč o nekom akutnom stanju, zakazivanje nije potrebno, pacijent može da dođe u zdravstvenu stanicu gde ima karton i u kojoj se inače leči i biće primljen kod lekara koji u tom trenutku bude radio, nebitno što je njegov izabrani lekar odsutan. U suštini, sve je isto kao i pre pandemije korona virusa – kaže doktorka Anita Kulić.

Preporuka je da se za prepisivanje terapije ili pregled koji nije hitan obavezno zakaže, kako se ne bi bespotrebno stvarale gužve.

– Ukoliko nije zakazao, pacijent će moraće da sačeka da budu pregledani svi zakazani , što nije preporučljivo zbog aktuelne epidemiološke situacije – navodi naša sagovornica, te podseća na obavezu nošenja maske i poštovanja fizičke distance.

Na pitanje da li sada ima manje ili više pacijenata nego pre korona virusa, doktorka kaže da je na samom početku, kada je proglašena pandemija, u čekaonicama bilo manje pacijenata.

– Zbog staha od zaražavanja, u prvih mesec dana bilo je 10 do 15 pacijenata dnevno, po lekaru. Taj broj se postepeno povećavao, a nakon što su primili vakcinu protiv sezonskog gripa, pacijenti dolaze bez straha na pregled, u istoj broju kao i pre pandemije – kaže doktorka Kulić.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top