Pitali smo za vas: 5G baznih stanica u Kruševcu nema – tvrde nadležni

Postavljeno: 13.07.2020

Na teritoriji gradske uprave grada Kruševca nisu izgrađene odnosno postavljene bazne stanice sa 5G mrežom – odgovor je koji je kruševcgrad dobio od Biljane Stanković, gradske inspektorke za zaštitu životne sredine. Antenski sistem koji se tokom vanrednog stanja dograđivao u blizini Molove pumpe u naselju Pejton, kako su nas obavestili iz kompanije Telenor, odnose se na proširenje kapaciteta na postojećim sistemima zbog povećanog saobraćaja u vreme vanrednog stanja

Informacije da se na jednoj od Telenorovih baznih stanica u naselju Pejton obavljaju radovi, te da se podiže znatno viši antenski stub uznemirili su građane koji su našoj redakciji poslali fotografije radova u strahu da se možda ne radi o postavljanju bazbn stanice za 5G mrežu. 

Istovremeno, građane je dodatno uplašio snimak koji se viralno proširio društvenim mrežama, a na kome se tvrdi da je u Kruševcu postavljen sistem 5G baznih stanica šro je uzrokovalo uginuće vrabaca u njihovoj blizini.

O čemu se tačno radi, da li u Kruševcu postoje bazne stanice pete generacije i kako je došlo do stradanja vrabaca, kruševacgrad je pitao nadležne u Gradskoj upravi kao i rukovodstvo kompanije Telenor.

Na teritoriji našeg grada nisu izgrađene, odnosno postavljene bazne stanice sa 5G mrežom – decidna je inspektorka za zaštitu životne sredine Biljana Stanković. Ona je u odgovorima za kruševacgrad detaljno opisala i složenu proceduru za realizaciju bilo kog projekta  izgradnje, postavljanja, rekonstrukcije i upotrebe izvora nejonizujućeg zračenja među koje spadaju i bazne stanice mobilne telefonije. 

Procedura , između ostalog, podrazumeva i obavezno učešće gradskog organa za zaštitu životne sredine koji donosi rešenje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, daje saglasnost na Studiju procene, a pre izdavanja dozvole za početak rada ili upotrebne dozvole vrši se prvo isptivanje, odnosno merenje nivoa elektromagnetnog polja, i tek nakon toga investitor podnosi zahtev Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) za izdavanje dozvole za korišćenje radio frekvencija.

Prema rečima Biljane Stanković, nijedna takva dozvola nije izdata ne samo za 

Kruševac već ni za celu Srbiju, tako da Srbija u ovom trenutku nema bazne stanice 5G mreže mobilne telefonije. Jedina takva stanica bila je postavljena u Tehnološko naučnom parku na Zvezdari u cilju naučnog ispitivanja vrsta i stepena nejonizujućeg zračenja, ali je i njena dozvola za rad istekla u martu, te ni ona nije u funkciji.

Kada je reč o uginuću vrabaca koje se moglo videti na pomenutom snimku, Stanković je objasnila da je reč o posledicama oluja koje su poslednjih mesec dana pogodile naše područje i da je u tim vremenskim nepogodama stradao veliki broj mladih vrabaca koji su ispali iz gnezda. Vrapci su inače najrasprostranjenija ptičja vrsta u našim krajevima. 

Na pitanje šta se gradilo na antenskom sistemu Telenora u naselju Pejton, kod Molove pumpe, iz Telenora nam je stigao odgovor koji prenosimo u celosti:

Ističemo da u Republici Srbiji još ne postoji komercijalna 5G mreža bilo kog mobilnog operatora.​ Svakako, više u vezi sa tom temom možete pronaći na adresi https://www.ratel.rs/sr/blog/mreze-pete-generacije-5g-i-zastita-zdravlja-ljudi u tekstu ˝Mreže pete generacije (5G) i zaštita zdravlja ljudi“ objavljenom od strane RATEL-a˝.

Radovi koje smo preduzeli na pomenutoj lokaciji odnose se na proširenje kapaciteta na postojećim sistemima zbog povećanog saobraćaja u vreme vanrednog stanja, a kako bi se korisnicama omogućio signal zadovoljavajućeg kvaliteta.

Telenor će se, ako bude došlo do uvođenja 5G mreže u komercijalnu upotrebu, kao i do sada, rukovoditi željama i potrebama svojih korisnika – navedeno je u pismu Telenora našoj redakciji. 

N.B. 

 

Ostale vesti

back-to-top