+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Pitali smo za vas: 5G baznih stanica u Kruševcu nema – tvrde nadležni

Pitali smo za vas: 5G baznih stanica u Kruševcu nema – tvrde nadležni

Na teritoriji gradske uprave grada Kruševca nisu izgrađene odnosno postavljene bazne stanice sa 5G mrežom – odgovor je koji je kruševcgrad dobio od Biljane Stanković, gradske inspektorke za zaštitu životne sredine. Antenski sistem koji se tokom vanrednog stanja dograđivao u blizini Molove pumpe u naselju Pejton, kako su nas obavestili iz kompanije Telenor, odnose se na proširenje kapaciteta na postojećim sistemima zbog povećanog saobraćaja u vreme vanrednog stanja

Informacije da se na jednoj od Telenorovih baznih stanica u naselju Pejton obavljaju radovi, te da se podiže znatno viši antenski stub uznemirili su građane koji su našoj redakciji poslali fotografije radova u strahu da se možda ne radi o postavljanju bazbn stanice za 5G mrežu. 

Istovremeno, građane je dodatno uplašio snimak koji se viralno proširio društvenim mrežama, a na kome se tvrdi da je u Kruševcu postavljen sistem 5G baznih stanica šro je uzrokovalo uginuće vrabaca u njihovoj blizini.

O čemu se tačno radi, da li u Kruševcu postoje bazne stanice pete generacije i kako je došlo do stradanja vrabaca, kruševacgrad je pitao nadležne u Gradskoj upravi kao i rukovodstvo kompanije Telenor.

Na teritoriji našeg grada nisu izgrađene, odnosno postavljene bazne stanice sa 5G mrežom – decidna je inspektorka za zaštitu životne sredine Biljana Stanković. Ona je u odgovorima za kruševacgrad detaljno opisala i složenu proceduru za realizaciju bilo kog projekta  izgradnje, postavljanja, rekonstrukcije i upotrebe izvora nejonizujućeg zračenja među koje spadaju i bazne stanice mobilne telefonije. 

Procedura , između ostalog, podrazumeva i obavezno učešće gradskog organa za zaštitu životne sredine koji donosi rešenje o potrebi procene uticaja na životnu sredinu, daje saglasnost na Studiju procene, a pre izdavanja dozvole za početak rada ili upotrebne dozvole vrši se prvo isptivanje, odnosno merenje nivoa elektromagnetnog polja, i tek nakon toga investitor podnosi zahtev Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) za izdavanje dozvole za korišćenje radio frekvencija.

Prema rečima Biljane Stanković, nijedna takva dozvola nije izdata ne samo za 

Kruševac već ni za celu Srbiju, tako da Srbija u ovom trenutku nema bazne stanice 5G mreže mobilne telefonije. Jedina takva stanica bila je postavljena u Tehnološko naučnom parku na Zvezdari u cilju naučnog ispitivanja vrsta i stepena nejonizujućeg zračenja, ali je i njena dozvola za rad istekla u martu, te ni ona nije u funkciji.

Kada je reč o uginuću vrabaca koje se moglo videti na pomenutom snimku, Stanković je objasnila da je reč o posledicama oluja koje su poslednjih mesec dana pogodile naše područje i da je u tim vremenskim nepogodama stradao veliki broj mladih vrabaca koji su ispali iz gnezda. Vrapci su inače najrasprostranjenija ptičja vrsta u našim krajevima. 

Na pitanje šta se gradilo na antenskom sistemu Telenora u naselju Pejton, kod Molove pumpe, iz Telenora nam je stigao odgovor koji prenosimo u celosti:

Ističemo da u Republici Srbiji još ne postoji komercijalna 5G mreža bilo kog mobilnog operatora.​ Svakako, više u vezi sa tom temom možete pronaći na adresi https://www.ratel.rs/sr/blog/mreze-pete-generacije-5g-i-zastita-zdravlja-ljudi u tekstu ˝Mreže pete generacije (5G) i zaštita zdravlja ljudi“ objavljenom od strane RATEL-a˝.

Radovi koje smo preduzeli na pomenutoj lokaciji odnose se na proširenje kapaciteta na postojećim sistemima zbog povećanog saobraćaja u vreme vanrednog stanja, a kako bi se korisnicama omogućio signal zadovoljavajućeg kvaliteta.

Telenor će se, ako bude došlo do uvođenja 5G mreže u komercijalnu upotrebu, kao i do sada, rukovoditi željama i potrebama svojih korisnika – navedeno je u pismu Telenora našoj redakciji. 

N.B. 

 

Na teritoriji gradske uprave grada Kruševca nisu izgrađene odnosno postavljene bazne stanice sa 5G mrežom – odgovor je koji je kruševcgrad dobio od Biljane Stanković, gradske inspektorke za zaštitu životne sredine. Antenski sistem koji se tokom vanrednog stanja dograđivao u blizini Molove pumpe u naselju Pejton, kako su nas obavestili iz kompanije Telenor, odnose se na proširenje kapaciteta na postojećim sistemima zbog povećanog saobraćaja u vreme vanrednog stanja Informacije da se na jednoj od Telenorovih baznih stanica u naselju Pejton obavljaju radovi, te da se podiže znatno viši antenski stub uznemirili su građane koji su našoj redakciji poslali fotografije radova…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Kovid statistika: Smanjuje se i broj hospitalizovanih u kruševačkoj Opštoj bolnici

Na infektivnom odeljenju kruševačke Opšte bolnice danas je 27 pacijenata sa potvrđenom infekcijom kovid 19, što je jedan manje nego ...

Pribojka nestala u Kruševcu – porodica moli za pomoć

Pejka Radović (62) iz Priboja, nestala je pre tri dana u blizini Pionirskog parka u Kruševcu, preneli su beogradski mediji. ...

Jedinstvo i PPT Trstenik odlučuju o pobedniku Kupa

U sredu se, na stadionu Mladost u Kruševcu, igra finalni meč Kupa Fudbalskog saveza Rasinskog okruga između kruševačkog Jedinstva 1936 ...

Višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi uručena priznanja

Povodom Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi danas su na svečanosti organizovanoj u Kruševačkom pozorištu uručena priznanja davaocima koji su do ...

Sve spremno za Noć muzeja

Sedamnaesta po redu Evropska noć muzeja biće održana u subotu, 15. maja, u okviru ovogodišnje manifestacije „Muzeji za 10“. Kao ...