Pitali smo vas šta mislite o obaveznom vojnom roku?

Postavljeno: 16.05.2022

Nedavno je u javnosti ponovo pokrenuta priča o uvođenju obaveznog vojnog roka. U obraćanju naciji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je svoj predlog prema kome bi obuka trajala 90 dana. Ukoliko ideja bude prihvaćena, regrutacije bi počele 2023. godine i odnosile bi se na sve mladiće od 18 do 26 godina.

Dok jedni razvijanje patriotskih osećanja i vaspitanje mladih vide u okviru služenja vojske, drugi smatraju da se rodoljublje i sazrevanje mogu steći i na bolji način.

Mišljenja Kruševljana, o ovoj temi, uglavnom su podeljena. Deo sugrađana smatra da je služenje vojnog roka u našoj tradiciji, da se tu stiču disciplina, osećaj za odgovornost, ali i osnovna znanja o rukovanju oružjem, prvoj pomoći i drugim veštinama.

– S obzirom na promenjene okolnosti, nije realno da vojni rok traje kao nekada. Dešavanja u svetu ukazuju na to da svaka država mora imati organizovani sistem odbrane. Zato sam za uvođenje osnovne vojne obuke u mestu prebivališta, uz povremene vojne vežbe, ulaganje u vojnu tehniku i kadar, uz obavezu da na najodgovornijim mestima budu i najstručniji ljudi – rekao je Zvonko Jovanović (46).

Srđan Majdevac (50) smatra da je služenje vojnog roka neophodno za pravilan razvoj ličnosti muškarca:

– Slažem se da treba uvesti obavezno služenje vojnog roka. Ko ne služi vojsku ne može da bude čovek.

Da u vojsci mlađe generacije mogu da nauče određene veštine i preuzmu neke obaveze, koje do tada nisu imali, smatra Aleksandar Pavlović (38).

– Takođe, pomoći će i našoj zajednici kako bi se osećali bezbednije u slučaju bilo kakve vanredne situacije. Država bi, na neki način, trebalo da stimuliše mlade za vojnu obuku u smislu olakšica za one koji studiraju, koji su roditelji ili koji rade -kaže on.

Za uvođenje kraćeg vojnog roka je Darko Radovanović:

– Za uvođenje sam kraćeg vojnog roka, na primer od 4 do 6 meseci, kao opšte obučenosti stanovništva, koje bi u kratkom roku savladalo osnovne vidove odbrane.

Darija Kostić (34) smatra da je to dobra odluka i da je to mesto gde se stvaraju dobre navike i stiću najlepše uspomene:

– Mislim da je obavezno uvođenje vojnog roka ispravno rešenje i da nikada nije trebalo da dođe do njegovog ukidanja. Disciplina koja se nauči u vojsci, poput nameštanja kreveta i održavanja higijene primenjuje se ceo život, a uspomene stvorene sa vojnim drugovima i polaganje zakletve prepričavaju se i pamte zauvek.

S druge strane, deo sugrađana nije oduševljen ovim predlogom. Oni smatraju da ta odluka treba da bude samostalna, stvar dobre volje te da postoje stvari koje su trenutno važnije.

– Mislim da svako treba sam da odluči da li želi da ide u vojsku ili ne. Ne bi trebalo ništa na silu – izjavila je naša sagovornica koja je želela da ostane anonimna.

G. J. (57) smatra da bi pametnije bilo da se omladina zaposli i da ranije osniva porodicu:

– Mladi danas dugo ne mogu da pronađu posao, pa često odlaze u inostranstvo i porodice osnivaju tek u kasnim tridesetim, a često odustaju i od dobijanja dece. Pametnije bi bilo da se taj novac iskoristi za zapošljavanje i bolji život mladih nego za vojsku.

Inače, obavezno služenje vojnog roka ukinuto je 2010. godine, a odluka je stupila na snagu 1. januara naredne godine.

J.A.

Ostale vesti

Komentari

  1. Deca motaca kablova idu u vojsku kaže:

    Ako je nekom potrebna vojska da vodi racuna o higijeni i da zategne krevet, kao i da se nauci odgovornosti i disciplini, bojim se da imamo vecih problema od bezbednosti.

1 thought on “Pitali smo vas šta mislite o obaveznom vojnom roku?

Comments are closed.

back-to-top