Pitali smo sugrađane: Koje društvene mreže koristite?

Postavljeno: 04.02.2023

Društvene mreže postale su naizostavni deo naše svakodnevice. Da li ima koristi od njih, šta smatraju prednostima a šta manama društvenih mreža, postoji li mera u korišćenju i da li su sve jednako dobre, pitali smo sugrađane. Mišljenja su bila podeljena.

Da su društvene mreže postale sastavni deo života, mišljenja je K.R. (24):
– Najviše koristim instagram i čini mi se da ne bih mogla bez njega. Nekako, imala bih utisak da nisam u toku ni sa čim, kad ne bih ušla, barem jednom u toku dana. Tamo vidim šta mi radi tetka iz Švajcarske, sestre u Beogradu. Čujem se sa drugaricama. Mislim, sve to može preko broja, ali na instagramu je mnogo živopisnije, jer ima fotografija, a na storijima možeš da staviš šta si radio ti, ili da vidiš nečiji stori. Uglavnom, preferiram instagram, a fejsbuk imam tek onako.

Slično misli i Dušan F. (22):
– Fejsbuk i nemam. On mi je katastrofa. Tamo su sve stariji ljudi, babe, dede, strine, tetke, rođaci… Niti možeš da im odbiješ zahtev za prijateljstvo, niti da ih prihvatiš. Tako da sam ga izbrisao, a instagram koristim, pratim fudbalere i neke zanimljive ljude. Ne volim da se eksponiram mnogo, ali mi je ok što ga imam.

Neki su bili mišljenja da im društvene mreže stvaraju neprijatna osećanja.
– Imao sam fejsbuk, pa sam ga izbrisao. Instagram sam par puta brisao, da bih ga isto toliko puta ponovo pravio, ali nešto mi se ne da da budem tamo. Mislim da su svi izveštačeni i da se prave ono što nisu. Svi deluju srećno, zadovoljno, ispunjeno, a nemoguće je da si takav svakog dana. Uglavnom, planiram da izbrišem sve društvene mreže, pa ću videti da li ću se lepše osećati – rekao je Saša V. (34)

Da su toksične i da ih treba izbrisati, mišljenja je i Aleksandar Š. (28):
– Tviter je najtoksičniji po meni, ali znam kad sam pravio pauze od socijalnih mreža, najbolje sam rezultate postigao na ispitima ili na bilo čemu što sam radio. Remete mi fokus, oduzimaju vreme. Uhvatim sebe, kako mi dva sata prođe gledajući u ekran, totalno bez veze. Kompanijama koje su razvile te platforme, njima je cilj da korisnik što više ostane tu, jer što si više aktivan, to oni imaju više para.

Pored negativnih osvrta, imali smo i pozitivne odgovore koji su stali „na stranu“ socijalnih mreža.
– Kako bih uopšte zarađivala, kad ne bih imala društvene mreže. Mnogo je lakše da devojke i žene vide moj rad. Radim nokte i onda me najviše kontaktiraju preko instagrama. Njega najviše i koristim, mada mi je interesantan i Tik Tok, jer ima da se vide zanimljivi ljudi, ali i neke ideje korisne za moj posao – rekla je Jovana O. (23).

Nebojša M. (42) takođe, smatra da se bez društvenih nema dobre reklame i plasiranja proizvoda.
– Smatram da su glupe, ali su, ipak, dobre da se ispromoviše proizvod ili brend. U planu mi je da otvorim etno selo i video sam da skoro svi koji imaju restorane, kafiće koriste socijalne mreže u svrhu promocije svojih proizvoda. Od svih društvenih mreža, najviše koristim fejsbuk.

Za Veljka E. (17) društvene mreže predstavljaju dobru zabavu.
– Iskreno, meni su mimovi najinteresantniji na instagramu. Imam tviter i fejsbuk, ali njih ne koristim. Svi moji drugovi i drugarice koriste instagram i Tik Tok, tako da svi razumemo i međusobne neke šale skinute sa njih. Najčešće ismejavamo ono što smo videli tamo – kaže on.

Razlog da se koriste u velikoj meri, jeste i popularnost i lajkovi koji se dobijaju na takvim platformama.
– Bavim se fotografijom i model sam, tako da mnoge modne agencije mogu da stupe u kontakt sa mnom, samo je potrebno da imate dosta pratilaca, profesionalne fotografije i da negujete sebe – rekla je N.T. (19).

V.M.

Foto: Freepik.com

Ostale vesti

back-to-top