+381 64 812 51 81
Naslovna » Društvo » Peščanik objavio izveštaj o radu sos telefona

Peščanik objavio izveštaj o radu sos telefona

SOS telefonu, koji radi u okviru kruševačkog Udruženja žena “Peščanik” su se tokom prošle godine javile 84 žene, 10 muškaraca tražilo je pomoć za svoje rođake, ukupno je bilo 143 poziva i 120 dolazaka u prostor na direktne konsultacije, a 92 žene dobile su pravnu pomoć, navedeno je u izveštaju tog Udruženja

SOS telefon i Pravno savetovalište za žene žrtve muškog nasilja u Rasinskom okrugu rade od 2009 godine i, kako je navedeno, deo su aktivnosti Peščanika, a u prošloj godini, zahvaljujući podršci UN Fonda za eliminisanje nasilja prema ženama i OAK Fondacije, podršku ženama koje trpe nasilje omogućavale su i organizacije “Ž kao žena i kao Župa” iz Aleksandrovca, Forum mladih sa invaliditetom iz Trstenika i kruševačka “Romani Cikna”, na romskom i srpskom jeziku.

Izveštaj pokazuje da je u 2015.godini pruženo 789 usluga, a ukupan broj žena koji je zatražio pomoć uključujući i žene koje su se javile Romani cikni, organizaciji Ž kao žena i Forumu mladih sa invaliditetom bio je 118, među njima 10 žena sa invaliditetom i 11 Romkinja.

Podaci pokazuju da je od 84 žene njih 54 trpelo fizičko i psihičko nasilje, da su ekonomskom bile izložene 23 žene, psihičkom 10, proganjanju osam, dok su seksualno nasilje doživele četiri, a fizičko tri, od ukupno 84 žene koje su se javile „Peščaniku“. U tom Udruženju navode i da su se klijentkinje SOS telefona istovremeno obraćale za pomoć i nadležnim institucijama te su se 34 žene najmanje jednom obratile Policiji, 27 Centru za socijalni rad, 12 Osnovnom sudu i 6 Osnovnom javnom tužilaštvu. 17 žena obratilo se i Policiji i Centru za socijalni rad. Navedeno je i da je njih 30 bilo nezadovoljno radom policije, dok je 6 bilo zadovoljno, a 22 nisu bile zadovoljne radom Centra za socijalni rad, dok su tri bile zadovoljne.

Izvršilac nasilja Broj osoba %
Muž 30 35,72 %
Bivši muž 9 10,72 %
Parner 18 21,43 %
Bivši parner 3 3,57 %
Poslodavac 5 5,95 %
Srodnik 7 8,33 %
Komšija 5 5,95 %
Neko drugi 7 8,33 %
Ukupno 84 100

U „Peščaniku“ ističu da 36 od ukupno 84 korisnice SOS telefona nasilje koje trpe nisu prijavile nikome osim konsultantkinjama tog Udruženja.

Kada je reč o strukturi korisnica po mestu boravka, 45 ih je bilo iz Kruševca, 26 iz drugih gradova i 13 sa seoskog područja. Starosna struktura 78 ispitanih korisnica SOS podrške pokazuje da ih je najviše u kategoriji od 36 do 45, njih 26, te u dobi od 46 do 55 godina, kojoj pripada 20 žena.

Nasilje je, prema podacima iz Izveštaja, u skoro 36 odstoi slučajeva vršio muž, u skoro 11 odsto bivši muž odnosno u oko 21 odsto partner ili u tri odsto slučajeva bivši partner. Poslodavac se kao nasilnik pojavljuje u skoro 6 odsto slučajeva, u koliko i komšija, dok su srodnik ili neko drugi bili nasilnici u po nešto više od 8 odsto slučajeva.

Besplatni pravni saveti ženama žrtvama nasilja, pružani su svake subote, od 11 do 14h. Pravna pomoć je najčešće obuhvatala razgovor sa klijentkinjama putem individualnih konsultacija i davanje informacija o pravnom aspektu rešavanja problema.

Klijentkinje su savetovane kako da ostvare svoja prava u centrima za socijalni rad, za zdravstvenu zaštitu, pokrenu postupke u podeli imovine, da li mogu da ostvare iseljenje nasilnika iz kuće ili stana, preporuke kako da se ponašaju na ročištima i u kontaktu sa drugim organima pred kojima su davale izjave ili na koje su bile upućene, posebno u situacijama kada nije, a najčešće nije, poštovano pravilo da žena i počinilac ne budu u istoj prostoriji prilikom ispitivanja, svedočenja, rasprave i slično. Takodje, Pravno savetovalište pružalo je pomoć u sačinjavanju i pisanju različitih vrsta podnesaka, žalbi, dopisa, zahteva.

Aktivistkinje Udruženja žena “Peščanik”, koje su sačinile Izveštaj, navode da su ekonomska zavisnost, nedostatak podrške u okruženju i zajednička deca sa nasilnikom najčešći razlozi koje žene navode za ostanak u situaciji nasilja.

image002

„Izvestan broj žena, koje imaju jedno ili više specifičnih svojstava, kao što su invaliditet, hronična oboljenja, depresija, postporođajna trauma, psihička oboljenja, ekonomska zavisnost, siromaštvo, beskućništvo su u još delikatnijoj situaciji i posebno ranjive. U radu se srećemo i sa prijavama za mobing i proganjanje, kao i za sve prisutnije elektronsko nasilje“ navode.

Iskustva pravnice angažovane na pružanju besplatne pravne pomoći ženama koje su preživele nasilje pokazuju da su žene bile zahvalne za pružene usluge i ocenile su ih veoma značajnim, posebno žene lošeg finansijskog i materijalnog stanja, bez posla i prihoda, često u situaciji deljenja zajedničkog životnog prostora sa nasilnikom. Besplatno pružanje pravne pomoći im je olakšavalo izglede da krenu putem izlaska iz nasilja.

Klijentkinje SOS telefona i Pravnog savetovališta su često izražavale nezadovoljstvo radom institucija i postupajućih službenica i službenika te u “Peščaniku” ističu da je neophodno da institucije posvete veću pažnju proceni rizika, pružanju adekvatne pravne i psihosocijalne pomoći, hitnosti prilikom postupanja, skrate dužinu trajanja procesa i izriču adekvatnije mere za nasilnike.

Navode i da bi Potpisivanje Protokola o saradnji institucija, na lokalnom nivou, trebalo da omogući poboljšanu komunikaciju i povezanost svih subjekata u sistemu zaštite od nasilja u porodici i partnerskim vezama. “Za sada, u gradovima Rasinskog okruga Protokol jedva da se primenjuje a naša iskustva govore da mnogi postuipajući službenici i službenice nisu ni upoznati/e sa njihovim postojanjem” navodi se u Izveštaju.

Radno vreme SOS telefona (broj 066 006 606) je od 10 do 14 časova radnim danima dok Pravno savetovalište radi subotom od 11 do 14 h. Ostala 3 servisa rade jedanput nedeljno po četiri sata. Pružanje podrške ženama koje su preživele nasilje obavlja 20 konsultantkinja i 1 pravnica sa položenim pravosudnim ispitom. Podrška na SOS telefonu je omogućena i na romskom jeziku.

SOS telefonu, koji radi u okviru kruševačkog Udruženja žena “Peščanik” su se tokom prošle godine javile 84 žene, 10 muškaraca tražilo je pomoć za svoje rođake, ukupno je bilo 143 poziva i 120 dolazaka u prostor na direktne konsultacije, a 92 žene dobile su pravnu pomoć, navedeno je u izveštaju tog Udruženja SOS telefon i Pravno savetovalište za žene žrtve muškog nasilja u Rasinskom okrugu rade od 2009 godine i, kako je navedeno, deo su aktivnosti Peščanika, a u prošloj godini, zahvaljujući podršci UN Fonda za eliminisanje nasilja prema ženama i OAK Fondacije, podršku ženama koje trpe nasilje omogućavale su i organizacije “Ž kao žena i…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

„Skakutanje“ u dvorištu „Dragomira“ u okviru Evropske nedelje mobilnosti 

U dvorištu Osnovne škole „Dragomir Marković“, u okviru Evropske nedelje mobilnosti, održan je čas aktivnog kretanja. Đaci su skakutali po ...

Sporazum o zajedničkom upravljanju otpadom uskoro pred lokalnim skupštinama

Regionalni sistem upravljanja čvrstim komunalnim otpadom je na korak od realizacije. U toku je izrada studije izvodljivosti za izgradnju sanitarne ...

Nove auto čistilice za čistiji grad

Sa četiri nove, višenamenske auto čistilice koje je Javno komunalno preduzeće Kruševac nedavno dobilo iz donacije od preduzeća “Tekgas”, od ...

Novak i Jelena otvorili sedmu Drugarijadu na Kopaoniku

Više od 130 mališana iz manje razvijenih sredina, uzrasta od sedam do deset godina, provešće šest dana na Kopaoniku u ...

Otvorena Evropska nedelja mobilnosti u Kruševcu

Dečijim programima u glavnoj gradskoj ulici i akcijom merenja dnevne buke kod Trga mladih u Kruševcu je započela evropska nedelja ...