“Pčelice“ iz Dvorana pobednici kviza „Viktorovi čuvari prirode“

Postavljeno: 22.03.2019

U okviru programa obeležavanja važnih ekoloških datuma, Ekološki pokret „Bela breza“,  u partnerstvu sa osnovnim školama povodom Dana voda, organizovao je kviz „ Viktorovi čuvari prirode“ za učenike trećeg i četvrtog razreda. Pobednik ovogodišnjeg kviza  je Osnovna škola „Strahinja Popović“ iz Dvorana

U znak sećanja na osnivača i dugogodišnjeg koordinatora Ekološkog pokreta „Bela breza“, Viktora Domjana, kviz od 2017. godine nosi naziv „Viktorovi čuvari prirode“, a ovogodišnji domaćin  bila je Osnovna škola „Strahinja Popović“ iz Dvorana.

U poznavanju šumskih i vodenih sistema, ugroženih biljnih i životinjskih vrsta i nacionalnih parkova Srbije, takmičile su se četiri ekipe, a pored igara „Pogodi šta ti kažem“, „Pokaži šta znaš“, „Korak po korak“ i „Asocijacije“, gde se tražilo znanje, takmičari su se imali prilike da se oprobaju i u nekim veštinama, poput obaranja limenki poređanih u obliku piramide ili ubacanja čepova u kutiju.

Kao i prethodne dve godine, pobedile su „Pčelice“, učenici Osnovne škole „Strahinja Popović“ iz Dvorana. Drugo mesto pripalo je „Cvetićima“ ( „ Knez Lazar“ , Veliki Kupci),  treće su bile „Bubamare“ („Despot Stefan“ , Gornji Stepoš), dok je četvrto mesto pripalo „Leptirićima“ , škola „Brana Pavlović“ , Konjuh.

Kviz koji ima za cilj razvijanje ekološke svesti učenika o značaju očuvanja ekosistema, jačanje učeničkih kompetencija za timski rad i saradnju, te razvijanje takmičarskog duha i upoznavanje i druženje sa vršnajcima iz drugih škola, organizovan je u  Klubu Kulturnog centra, a kao i prethodnih godina okupio je veliki broj učenika, nastavnika i roditelja. Atmosfera je bila sjajna, a znanje takmičara na zavidnom novou.

Zoran Asković, načelnik Školske uprave

Nakon što je u ime domaćina prisutnima dobrodošlicu poželela  direktorka škole „Strahinja Popović“, Vesna Milenković, mladim čuvarima prirode obratio se i načelnik Školske uprave, Zoran Asković .

– Ekološki pokret „Bela breza“ i kviz „Čuvari prirode“ sve nas podseća na Viktora Domjana. Viktor je živeo kratko, ali je ostavio veliki trag za sobom, naučio nas je da volimo prirodu, da je čuvamo i uživamo u njoj. Ostaje nam da ga nosimo u sećanju, da se ponosimo što je bio sa nama i da ga se uvek setimo kad pomenemo „Belu berzu“ i njegov kviz – kazao je Asković.

Da Ekološki pokret „Bela breza“ duguje beskrajnu zahvalnost osnovnim školama koje su njene kolektivne članice  kao i učenicima tih škola koje sa „Belom brezom“ rade više od dve decenije, kazala je Nada Budimović, članica ove ekološke organizacije.

Nada Budimović

– Divno je videti vas danas deco. Vi ste naši čuvari prirode, a obraćam vam se kao budućim naučnicima, političarima, lekarima, profesorima, ratarima, kao onima koji će sutradan graditi ovaj svet , onima koji će znanjem i ljubavlju koje sada stičete  i negujete, spašavati ovu planetu. Želim da znate da je svejedno ko će pobediti, jer ste svi vi naši prvi čuvari prirode – poručila je Budimović mladim čuvarima prirode.

Na prepoznavanju važnosti  ovakvih kvizova, donatorima se zahvalio Ivan Parezanović, nastavnik biologije i član „Bele breze“, uz posebnu  zahvalnost kruševačkoj Fabrici maziva , Javno komunalnom preduzeću „Vodovod Kruševac“, knjižari „Litera“ i Kulturnom centru Kruševac.

Svim učesnicima kviza uručene su nagrade i pokloni, nakon čega je usledio umetnički program koji su pripemili učenici škole domaćina, pa posluženje uz koje su mladi čuvari prirode nastavili druženje.

Kao pobednik kviza, u narednoj godini domaćin će ponovo biti Osnovna škola „Strahinja Popović“ iz Dvorana.

Ostale vesti

back-to-top