+381 64 812 51 81
Ne propustite >>
Naslovna » Društvo » Vodovod obeležio Svetski dan voda (22.mart)

Vodovod obeležio Svetski dan voda (22.mart)

Kruševački Vodovod je u nedelji obeležavanja Svetskog dana voda organizovao posetu Fabrici vode u Majdevu za ovdašnje predškolce i srednjoškolce, te za učenike srednjih škola iz Brusa, Blaca i Aleksandrovca. Na dan obeležavanja ovog ekološkog praznika, Vodovod je u Hemijsko tehnološkoj školi imao i svoj izložbeni štand

Srednjoškolci koji su posetili Fabriku vode mogli su praksi da vide sve ono što su o procesu prerade vode naučili iz udžbenika, a pored obilaska komandnog centra  i bazena gde se voda taloži i filtrira, imali su priliku i da odslušaju i predavanje o tehnološkom procesu prerade vode.

Bazene su obišli i mališani Predškolske ustanove „Nata Veljković“, za njih  je u Fabrici organizovana i prezentacija pod nazivom „Kruženje vode u prirodi“, a na poklon su simbolično dobili i bojanke sa mapom jezera.

Da je edukacija najmađih veoma važna kada je u pitanju očuvanje voda, te da iz tog razloga Vodovod i organizuje ovake edukativne posete, kazao je Vladimir Milosavljević, direktor ovog javnog preduzeća.

– Važno je da se od ranih dana uči o očuvanju i zaštiti vode. Iako najveća  prirodna potreba, voda nije u prirodi neograničena i zato je naš imperativ očuvanje vodotokova. Ulaganjem u očuvanje životne sredine, ulažemo u zdravlje svih budućih generacija – rekao je on,  te istakao da Kruševljani piju najčistiju i najbolju vodu.

Milosavljević  je kazao da se sa centralnog sistema izvorišta jezera Ćelije zdravom pijaćom vodom snabdeva 89 odsto stanovnika na teitoriji Grada Kruševca, te da se trenutno radi na proširenju kapaciteta.

– U toku je izvođenje radova na proširenju vodovodnih sistema u 14 seoskih naselja, planirano je da radovi traju u naredne dve godine i nakon završetka ovih sistema, meštani tih naseljenih mesta dobiće zdravu pijaću vodu sa sistema jezera Ćelije – najavio je direktor JKP Vodovod.

Govoreći o planovima za naredni period, Milosavljević je kazao da će se raditi na proširenju vodovodnog sistema i revitalizaciji vodovodne mreže, te da su planovi usmereni i na proširenje kanalizacione mreže i  završetak Fabrike za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih voda.

Podsetio je i na to da je u prethodnom periodu  urađena značajna rekonstrukcija Fabrike vode u Majdevu, proširivanje kapaciteta sa 630 na 1.000 litara u sekundi, da je kompletno renoviran tehloški proces te da, kako je kazao, možemo da se pohvalimo da imamo jedan od najsavremenih procesa prečišćavanja pijaće vode u Srbiji.

Na značaj  zaštite vodotokova i zaštite jezera Ćelije, osvrnula se Olivera Drenovac, pomoćnica gradonačelnice za ekologiju.

– Kroz projekat „Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji“ koji sprovodimo sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) i u saradnji sa našim švedskim kolegama, bavimo se unapređenjem jezera Ćelije, jer nećemo moći da imamo zdravu pijaću vodu ukoliko to jezero ne zaštitimo. Voda nije nešto što poznaje granice i da bismo tu priču podigli na regionalni nivo, ove godine smo po prvi put organizovali i dolazak srednjoškolaca iz Brusa, Blaca i Aleksandrovca, susednih opština iz kojih nam dolazi zagađena voda – kazala je Drenovac, uz napomenu  da će problem zagađenja jezera Ćelije morati da se rešava na regionalnom novou.

Fabriku vode u Majdevu, zajedno sa srednjoškolcima iz susednih opština, posetila je i gradonačelnica Kruševca, Jasmina Palurović , istakavši tom prilikom da je od velikog značaja to što mladi ljudi imaju priliku da posete Fabriku vode , da uče  o značaju očuvanja ovog prirodnog resursa.

Gradonačelnica je istakla da Grad Kruševac brine o očuvanju i proširenju kapaciteta vodosnabdevanja, ali i o otpadnim vodama.

– U narednom periodu kompletno će biti rešeno pitanje kanalizacionih i otpadnih voda u gradu i na taj način zaokužićemo veoma bitnu ekološku priču u zaštiti i očuvanju životne sredine – kazala je Palurović.

Podsećanja radi, izgradnja jezera Ćelije trajala je od 1971. do 1979. godine, kao deo zaštitnih mera usmerenih na sprečavanje poplava i zadržavanje nanosa u najveću akumulaciju u Srbiji- Đerdap, ali je prvobitna namena akumulacije promenjena i započeto je njeno korišćenje za snabdevanje pijaćom vodom. Do toga je došlo tek kada je izgradnja brane bila pri kraju, kada je odlučeno da se u Majdevu gradi Fabrika vode za piće. Danas jezero Ćelije predstavlja najbitniji vodni resurs našeg Okruga i jedino je izvorište zdrave pijaće vode za 200 hiljada stanovnika.

Inače, Svetski dan voda koji se širom sveta obeležava kako bi se podigla svest o značaju i očuvanju voda i podsetilo na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta, ustanovila je Generalna skupština Ujedinjen nacija 1992.godine, a godinu kasnije u svetu počinje i obeležavanje ovog ekološkog datuma.

Kruševački Vodovod je u nedelji obeležavanja Svetskog dana voda organizovao posetu Fabrici vode u Majdevu za ovdašnje predškolce i srednjoškolce, te za učenike srednjih škola iz Brusa, Blaca i Aleksandrovca. Na dan obeležavanja ovog ekološkog praznika, Vodovod je u Hemijsko tehnološkoj školi imao i svoj izložbeni štand Srednjoškolci koji su posetili Fabriku vode mogli su praksi da vide sve ono što su o procesu prerade vode naučili iz udžbenika, a pored obilaska komandnog centra  i bazena gde se voda taloži i filtrira, imali su priliku i da odslušaju i predavanje o tehnološkom procesu prerade vode. Bazene su obišli i mališani…

Review Overview

Rejting korisnika Budite prvi !
x

Proveri i

Poraz stonotenisera Napada vredan titule!

U najbitnijem meču sezone, igrači kruševačkog tima poraženi su od Prve petoletke i izgubili sve šanse za osvajanje prvenstvaU 17. ...

Vaskršnji likovni konkurs za najmlađe

Kulturni centar Kruševac raspisao je likovni konkurs “Vaskršnje jaje” za decu predškolskog uzrasta i mlađih razreda osnovne školeMališani pored likovnih ...

Napad na prostorije Srpske radikalne stranke u Kruševcu

Prošle noći su nepoznati počinioci betonskim blokom razbili prozor na prostorijama Srpske napredne stranke u Kruševcu i, kako se navodi ...

Zbog rekonstrukcije, zatvara se raskrsnica Kosovske i ulice Dostojevskog

Privremena zabrana saobraćaja kroz ovu raskrsnicu, kao i izmena režima saobraćaja u okolnim ulicama počinje sutra (14. aprila) i važiće ...

Saobraćajna nezgoda na Bagdalskom vencu – nema teže povređenih

Dva putnička vozila, marke “reno” i “mazda” učestvovala su u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć oko 22 sata na ...