Ovog vikenda zuji grad, počeli dani pčelarstava

Postavljeno: 25.09.2021

U organizaciji društva pčelara „Dr Bogoljub Konstantinović“ i pod pokroviteljstvom Grada Kruševaca, u toku su trodnevni dani pčelarstva. Do kraja vikenda, na Trgu kosovskih junaka kod Kocke građani će imati prilike da kupe, vide i probaju, pre svega med, ali i mnogo druge proizvode koje pčelar i pčela mogu napraviti

Na tezgama je moguće naći svega. Livadski i bagremov med, mešani med, šumski med, med sa saćem, med sa voćem. Moguće je kupiti med nastao u lokalnim selima ali i med sa okolnih planina.

Razgovarali smo sa Milom Bekrić koja je na svojoj tezgi prodavala više od meda.

– Imamo mešavine sa medom, bronhi koji je sa propolisom, prostamol sa semenom golice, koprivik sa koprivom. Polen, propolis, pergu, kapi, sve što pravi pčela – rekla je ona za KruševacGrad.

Iz „Med sa kopaonika Bekrić“ na dane pčelarstva dolaze još od 1987. godine. Nikola i Mila Bekrić su za tezgom tu danas, ali ovu tradiciju su otpočeli njeni roditelji i nisu preskočili ni jedne dane pčelarstava.

– Majka i otac su krenuli da dolaze još 1987, ovo je 34 godina kako smo ovde. Sada smo mi ovo nasledili – rekao je Nikola Bekrić.

Kod Bekrića je cena meda porasla u odnosu na prethodnu godinu, te je tegla meda sada 1200 dinara, dok je za teglu meda prošle godine bilo potrebno odvojiti 900 dinara. Što se prodaje tiče, od Mile smo dobili odgovor „Nekad bude bolje nekad bude gore“ tako da bez obzira na cenu prodaje i dalje ima.

Na tezgi kod Milivoja Petrovića iz Štitara smo naišli na nešto drugačiji asortiman. Naime, on je na svojoj tezgi imao više alkoholinih pića pravljenih sa medom. Na tezgi je bila švedska gorčina, pelin, liker sa aronijom, travarica, orahovača i glog sa valerijanom i medom.

– Švedska gorčina poznata kao „Švediše biter“ se pravi sa malom količinom meda, pelin je takođe sa medom. Travarica se pravi od 6 vrsta trava, a glog je dobar za srčani mišić – kazao je on za KruševacGrad.

Milivoje Petrović se pčelarstvom bavi 11 godina, ima nešto manje od 300 društava, već 3 godine dolazi na dane pčelarstva i planira da tu tradiciju nastavi.

Nije bilo tezgi koje su prodavali pčelarsku opremu te je na samom trgu izložena svega jedna košnica.

Ovo je 34. put da se održavaju dani pčelarstva, a juče ih je svečano otvorio pomoćnik gradonačelnice za poljoprivredu Marko Knežević.

L.S.

Ostale vesti

back-to-top