Ovog vikenda projekcije domaćih klasika na Slobodištu

Postavljeno: 11.08.2021

Predstojećeg vikenda Kruševljani će moći da, pod otvorenim nebom, uživaju u projekcijama kultnih filmova domaće kinematografije. U okviru projekta koji zajednički realizuju Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija na Slobodištu će biti održane projekcije digitalno restauriranih domaćih klasika „Bal na vodi“ i „Majstori, majstori“

Drugog avgustovskog vikenda Kruševac će biti domaćin „A1 Kinoteka“ projekcija na otvorenom, film „Bal na vodi“ biće prikazan u subotu (14. avgust) u 21 sat, dok je film „Majstori, majstori“ na programu u nedelju (15. avgust) u istom terminu i na istoj lokaciji.

U slučaju vremenskih neprilika, projekcije će se održati u Bioskopu Kruševac uz ograničen broj prisutnih gledalaca i poštovanje svih epidemioloških mera.

Film „Bal na vodi” reditelja Jovana Aćina, snimljen u produkciji Avala filma 1985. godine, ostaće zapamćen po tome što na verodostojan način na veliko platno donosi sliku Beograda pedesetih godina koji se pod društveno-političkim pritiskom menja.

Kroz priču o srednjoškolskim danima jedne devojke i četiri mladića, njihovom životu, prijateljstvu i ljubavnim dilemama, autor filma slika društvo u kome je podela sve veća, a životi mnogih ljudi se iznenada i na tragičan način menjaju.

Film otvoreno kritikuje jugoslovenski sistem tih godina i prikazuje izazove i moralne dileme sa kojima su se pojedinci, ali i društvo u celini susreli.

S druge strane, radnja fima reditelja Gorana Markovića, „Majstori, majstori“ prati zaposlene jedne osnovne škole i njihove tragikomične odnose.

Najstarija osoba u ovom živopisnom radnom kolektivu je tetkica, koju svi iz milošte ili nepoštovanja, zovu – keva. Njen odlazak u penziju i priprema obavezne proslave koju nije tražila dešava se istog dana kada se u školi pojavljuje inspektor Simić koji dolazi po anonimnoj prijavi za seksualno uznemiravanje.

Škola i svi zaposleni u njoj predstavljaju odraz jugoslovenskog društva ondašnjeg vremena, a ovaj film je 1980. godine snimljen samo za 18 dana u produkciji Art filma 80.

Projekat „A1 Kinoteka“ pokrenule su Jugoslovenska kinoteka i kompanija A1 Srbija sa ciljem da digitalnom restauracijom originalnih filmskih traka sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za kulturno dobro od velikog značaja. Do sada je 19 ostvarenja domaće kinematografije kompletno digitalno restaurisano u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke, među kojima su: Nacionalna klasa, Varljivo leto ’68, Davitelj protiv davitelja, Balkanski špijun, Majstori, majstori, Bal na vodi i mnogi drugi.

D. M.

foto: kinoteka.org.rs

Ostale vesti

back-to-top