Otvorena izložba “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji”

Postavljeno: 18.11.2020

U Narodnom muzeju Kruševac otvorena je dokumentarna izložba “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji”. Brojne fotografije i dokumenta godinama je prikupljao pukovnik Nikola Nik Ilić, izaslanik odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, a one svedoče o vremenu u kome je britanska vojska bila jedna od saveznica Jugoslaviji u borbi protiv fašizma

– Cilj izložbe je da ispričamo priču o aktivnosti Britanaca u Jugoslaviji tokom rata. Britanski oficiri su najpre podržali oba antifašistička pokreta, a zatim i Narodnooslobodilačku vojsku Jugoslavije. Kada je Jugoslavija odbila da se priključi trojnom paktu nakon vojnog puča u martu 1941.godine britanski premijer Vinston Čerčil je rekao da je Jugoslavija pronašla svoju dušu – objasnio je pukovnik Nikola Nik Ilić.

Građu za izložbu Ilić je dobio iz Britanskog nacionalnog arhiva, Ratnog muzeja iz Londona, kao i od porodica britanskih ratnih oficira koji su učestovali u ratu. Sva dokumenta je na srpski prevela Milica Numović.

– Ove fotografije su važne, jer omogućuju budućim generacijama u Srbiji da bolje razumeju istoriju. Prošlo je 75 godina od završetka rata, a na nama je da ne zaboravimo žrtvu onih koji su ubijeni tokom ovog najmračnijeg doba istorije Evrope – kazao je on.

Na otvaranju izložbe prisutnima se obratila i pomoćnica gradonačelnice za društvene delatnosti Jelena Todorović.

– Grad Kruševac podržava sve aktivnosti koje neguju istoriju, tradiciju i oslobodilački duh. Međusobno prijateljstvo, razumevanje i poštovanje stečeno kroz saradnju u oba svetska rata želimo da ostvarimo i u budućnosti – istakla je ona.

Direktor Narodnog muzeja Goran Vasić pozvao je sve ljubitelje istorije da pogledaju izložbu.

– Vreme je specifično, ima puno restrikcija zbog korone pa je teško organizovati izložbu. Uz poštovanje svih mera, verujem da će veliki broj ljudi posetiti ovu izložbu – rekao je on.

Izložba je organizovana pod pokroviteljstvom Britanske ambasade i Ministarstva odbrane. Do sada su mogli da je pogledaju Beograđani, Čačani i Užičani, a Kruševljani će moći u njoj da uživaju do 10. decembra.

M.S.

Ostale vesti

Komentari

  1. Samo pitam kaže:

    Da li se na izlozbi mogu videti i fotografije bombardovanja srpskih gradova od saveznickih aviona, dakle i britanskih, 1944.godine koji su odneli nekoliko hiljada zivota? Hvala.

1 thought on “Otvorena izložba “Britanci i Drugi svetski rat u Jugoslaviji”

Comments are closed.

back-to-top