ORPAK podneo krivičnu prijavu zbog ubistva psa

Postavljeno: 20.07.2020

Nakon što je kruševacgrad objavio informaciju o telu psa koje je u nedelju (19. jula)  na platou ispred Maksija u naselju Ujedinjene nacije pronađeno sa evidentnim povredama glave i zakačenim kanapom oko vrata, Organizaciji za prava i zaštitu životinja „Orpak“, podnela je Osnovnom javnom tužilaštu u Kruševcu krivičnu prijavu protiv NN lica.

U Orpaku koji je odmah reagovao nakon telefonskog  poziva ekipe kruševacgrada, kažu da je „mučki ubijeno štene mešanac ne stariji od tri meseca, da se jasno vide povrede glave, posekotine na temenu, krv koja je izašla iz nosa i povređen i krvav jezik”, te da takva slika jasno govori da je štene pre smrti toliko zlostavljano da je podleglo povredama.

U prijavi koju podneta  tužilaštvu, ORPAK se poziva na član 269 stav 1 Krivičnog zakonika u kome stoji da će se onaj ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dve godine.

U ORPAKU-u smatraju da postoji osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo zlostavljanje i mučenje životinja što je, kako navode, za posledicu imalo tešku, sporu i bolnu smrt.

Ukoliko se ispostavi da su u pitanju maloletna lica, zahtevamo da lica budu podvrgnuta vaspitnom nalogu koji se opisuje u čl. 5 stav 1 Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, te da se lica koja su izvršila ovo monstruozno delo predaju Vaspitno-popravnom domu na najduži period kazne za krivično delo koje je opisano u čl. 269 Krivičnog zakonika – navodi se u tužbi.

Prema rečima Lele Bucek, predsednice ORPAK-a, udruženje će zahtevati MUP-a i tužilaštva da preuzmu video zapise sa sigurnosnih kamera u delu gde je zatečen leš, te da uzmu izjave od radnika marketa, lica koja su zatekla leš šteneta i ona lica koja su objavila vest o ovom događaju, kao i od Zoohigijenske službe koja je leš uklonila. 

Podsećamo, ekipa kruševacgrada u nedelju je ispred Maksija naišla na telo psa na kome je bilo tragova mučenja. Niko nije video kako se to dogodilo i ko je to učinio, ali su vidno uznemirene radnice obližnjeg marketa i kupci tvrdili da je nekoliko maloletnih dečaka prethodnog  dana istog tog i još jednog manjeg psa, maltretirala.

Zaposleni u Zoohigijenskoj službi su na poziv građana odmah došli i uklonili telo ubijene životinje. 

Na društvenim mrežama je nakon ove vesti krenula lavina komentara u kojima su svi osudili ovo delo.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top