Održan susret ženskog preduzetništva u Kruševcu

Postavljeno: 08.03.2023

Regionalna privredna komora Kruševac tradicionalno je organizovala druženje sa ženama preduzetnicama „U susret 8. martu“. Okupljanje je održano uz podršku Ministarstva privrede i predsednice opštine Ćićevac, povodom Međunarodnog dana žena, a samom skupu prisustvovale su i preduzetnice iz Čačka, Kraljeva i Niša.

Podrška Privredne komore Srbije i RPK Kruševac usmerena je na digitalizaciju poslovanja, promociju i osvajanje novih tržišta, kao i na brojne radionice u cilju prevazilaženja početničkih izazova i unapređenja znanja i veština, organizaciju sajmova u zemlji i inostranstvu, ali i na sve ostale aktivnosti namenjene ženama.

Cilj nam je da naše preduzetnice unaprede poslovanje, ali i da podstaknemo i motivišemo što veći broj dama da započnu sopstveni posao i ostvare svoje vizije. Iz dana u dan broj preduzetnica raste, a u Srbji trenutno ima oko 35% preduzeća u vlasništvu žena. – rekla je Maja Marković, v.d. direktorka RPK Kruševac

Predsednica opštine Ćićevac, Mirjana Krkić, istakla je kako žene imaju posebnog dara u ekonomisanju sredstvima u svojim domovima, te da svoje prirodne naklonosti mogu odlično da iskoriste i na polju preduzetništva.

Zahvaljujem se RPK-i, zato što vodi računa u osnaživanju žena i njihovog uključivanja u poslovni svet. Znamo da svaka žena stoji kao stub porodice, a sada se trudimo da odemo korak dalje, te želimo da žena i ulozi poslodavca doprinosi društvu. Opština Ćićevac je dobila jedno značajno priznanje za razvoj rodne ravnopravnosti i ponosna sam na to. Žene uvek drugačije promišljaju, donose odluke na nekim drugačijim principima, pa eto, trudimo se da sve to prenesemo na čitav Rasinski okrug. – istakla je Krkićeva.

Na samom početku, pre otvaranja izložbenog dela, preduzetnice su bile u prilici da čuju programe Ministarstva privrede i programe Privredne komore Srbije radi lakšeg poslovanja.

Bojana Dabić, jedna od preduzetnica koja je prisustvovala ovom sastanku, ima firmu za restauraciju i konzervaciju umetničkih dela „Protinica“ iz Čačka.

Bavim se zaštitom kulturne baštine, restauracijom fresaka, slika, ikona, papira, a uz to i umetničkim stvaralaštvom i na taj način dopunjavam taj svoj poziv i proširujem svoju delatnost. Ovde međusobno učimo jedni od drugih, a verujte, može svašta nešto novo da se čuje što u svom okruženje ne možete, jednostavno. Treba izaći iz svoje zone komfora, ako ne uporedite svoj rad i sikustva sa drugima, ne možete napredovati. – istakla je ona.

Vesni Petrović, privrednici iz Igroša, mnogo znači što joj RPK Kruševac i Poljoprivredna služba izlazi u susret, promovišući njene proizvode.

Mnogo mi znači što me predstavljaju na sajmovima, raznoraznim manifestacijama, prezentujući moje proizvode u Srbiji, ali i u inostranstvu. Šta više, javljaju se i kupci iz Japana. – rekla je ona.

V.Milojević

 

 

Ostale vesti

back-to-top