Kruševljanke na protestnom maršu u Beogradu

Postavljeno: 09.03.2022

-Pored prilike da protestom izrazimo nezadovoljstvo i uputimo zahteve, ovo je ujedno bila i prilika da izrazimo solidarnost jedne prema drugima, jer znamo da naše lokalne borbe nisu lake. To je i način da pružimo i primimo podršku, to je prostor u kome se razumemo u našim nastojanjima da društvo učinimo otvorenijim, pravednijim i bezbednijim za sve – kaže Andrijana Kocić iz Alternativnog centra za devojke, organizacije koja se, zajedno sa aktivistkinjama Udruženja žena Peščanik priključila organizovanju i učešću u Protestnom maršu za ženska prava, 8. marta u Beogradu.

Procene su da je bilo više stotina nas, jer je kolona bila baš duga, prepoznale smo drugarice i aktivistkinje iz Kraljeva, Užica, Novog Pazara, Tutina, Novog Sada, Zaječara, Niša i drugih gradova i mesta. Atmosfera je bila pobunjeno – vesela, jer se zbog pandemije korona virusa nismo uobičajeno često sretale u protekle dve godine. Radovale smo se jedne drugima, tačnije radovale smo se tome što smo se, bez obzira na lične gubitke u porodici i pokretu, sa jednakom snagom organizovale – kaže Andrijana.

Ističe da su feministička prijateljstva duboka i trajna, da se baštine na feminističkoj etici brige, i politička su, jer je “lično političko”.

To znači da lično iskusvo svake od nas predstavlja ili prikazuje odnos društva prema pojedinki, ali i da lični stav svake pojedinke može doprineti promeni koja je društvena i/ili politička– poručuje naša sagovornica.

Navodi da je jučerašnje okupljanje u Beogradu, pored prilike da se  protestom izrazi nezadovoljstvo i upute zahtevi, ujedno i prilika da učesnice  izraze solidarnost jedne prema drugima.

Znamo da naše lokalne borbe nisu lake. To je i način da pružimo i primimo podršku, to je prostor u kome se razumemo u našim nastojanjima da društvo učinimo otvorenijim, pravednijim i bezbednijim za sve – objašnjava ona.

Inače, Marš za ženska prava jedna je od aktivnosti koje su povodom Međunarodnog dana žena organizovane u Beogradu. Tokom prethodne dve godine ova centralna aktivnost nije realizovana zbog pandemijskih okolnosti, zato su se ove godine okupile feminističke i druge organizacije za ljudska prava, aktivistkinje i aktivisti, radnice i radnici, sindikalisti i sindikalistkinje, studentkinje i studenti kako bi izrazili/e protest zbog neadekvatnih uslova rada, niskih plata, loših ugovora o radu, koji u velikoj meri štite prava poslodavaca, a u manjoj meri radnika i radnica, jer Zakon o radu to omogućava.

Razloga za protest je mnogo, okupljene i okupljeni su ukazali/e na teret ekonomske ali i ekološke krize, na nedovoljnu efikasnost institucija po pitanju zaštete žena od rodno zasnovanog nasilja – kaže Andrijana.

Podrška je pružena svim mirovnim i antiratnim aktivistkinjama koje se protiv rata bore i protestuju u svim ratom zahvaćenim područjima, pre svega ženama u Ukrajini, Rusiji i Belorusiji, koje uprkos nacionalističkim podelama nametnutim od strane svojih režima zajedno stoje pred univerzalnim vrednostima, a to su MIR i PRAVO NA ŽIVOT!  Podrška je poslata i svim izbeglicama, interno raseljenim licima i migrantima/kinjama.

Zbog svega navedenog glavni slogan protesta bio je „Solidarne i pobunjene! Za radna prava, za pravdu, za mir! Ukratko, želele smo da podsetimo da je 8.mart dan kada ustajemo i pridružujemo se naporima i pobedama svih hrabrih žena koje već 111 godina vode tu borbu na ovim prostorima. Nažalost, borba za ženska prava je i danas daleko od svog završetka. Zato smo ove godine, solidarno ustale za žene koje žive u socijalnoj nepravdi, siromaštvu i nasilju. Izlazšle smo na ulicu koja je važno mesto ženske borbe, kako bismo pobunom ukazale na loše stanje radnih prava i odsustvo pravde za potlačene u našem društvu i izrazile solidarnost sa svim obespravljenim radnicama, višestruko marginalizovanim ženama, sa raseljenim licima i izbeglicama – kaže Andrijana Kocić iz Alternativnog centra za devojke.

Podsećamo, žene Srbije su na juče organizovanom protestu iznele zahteve da  zakonske regulative i praksa osiguraju maksimum osmočasovno radno vreme u toku dana, pravedne i dostojanstvene plate i uslove rada, da institucije adekvatno i blagovremeno rešavaju problem rodno zasnovanog nasilja te pozivale na mir i apelovale na državu da pruži podršku narodu Ukrajine.

D.P.

Foto: Andrijana Kocić

Ostale vesti

back-to-top