Odgovori Privredne komore na pitanja kruševačkih preduzetnika

Postavljeno: 25.04.2020

Na pitanja preduzetnika u vezi sa nedoumicama oko korišćenja državne pomoći, koja su postavljena preko fejsbuk stranice krusevacgrad, stigli su odgovori iz Privredne komore Srbije i kruševačke Regionalne privredne komore. Odgovore smo prosledili preduzetnicima koji su postavili pitanja, a objavljujemo ih i na ovaj način kako bismo pomogli i ostalima koji imaju slične nedoumice u vezi sa primenom Uredbe o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru

Preduzetnik je postavio pitanje šta će se desiti ako njegova radnja bankrotira pre nego što prođe tri meseca od poslednje uplate?

– Privredni subjekti koji izgube pravo na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja propisanih ovom Uredbom dužni su da: plate sve obaveze za koje im je odobreno odlaganje plaćanja zajedno sa pripadajućom kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza koja se računa počev od dana kada su navedene obaveze dospele za plaćanje u skladu sa zakonima kojim se uređuje plaćanje odgovarajuće obaveze, najkasnije u roku od 5 dana od dana prestanka prava na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja. Obavezni su da izvrše povraćaj direktnih davanja sa kamatom obračunatom po stopi po kojoj se vrši obračun kamate za kašnjenje u isplati poreskih obaveza počev od dana kada su im isplaćena pojedinačna direktna davanja, najkasnije u roku od 5 dana od dana prestanka prava na korišćenje fiskalnih pogodnosti i direktnih davanja – navedeno je u odgovoru Privedne komore Srbije.

U setu odgovora koji su obajvljeni na sajtu Privedne komore Srbije, za sada u tri dela, na najčešća pitanja privrednika, je i odgovor na sledeće pitanje, slično prethodnom.

Kako se može odreći ekonomske pomoći, pošto je u pitanju paušal sa automatskim otvaranjem računa i uplatom, a zbog promene načina poslovanja ne odgovara mi da toliko meseci držim agenciju aktivnom?

– U konkretnom slučaju, za lica koja automatski po Uredbi ostvaruju pravo na direktna davanja i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, a ne žele da ostvaruju ova prava nije predviđen poseban način odricanja od ovih prava. Međutim, ukoliko ne žele da koriste pogodnosti predviđene Uredbom, sredstva koja su im uplaćena na namenski račun treba da ostave neiskorišćena na tom računu, a poreze i doprinose svakako treba da uplate pre brisanja iz registra bez obzira na to da li se oni vode kao dospeli ili nedospeli kod PU – navedeno je u setu odgovora na sajtu PKS. 

https://pks.rs/vesti/najcesca-pitanja-i-odgovori-u-vezi-sa-primenom-uredbe-o-fiskalnim-pogodnostima-i-direktnim-davanjima-privrednim-subjektima-u-privatnom-sektoru-2576

Takodje, na pitanje preduzetnika iz Kruševca da li mora da iskoristi i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa i tri minimalca, odnosno može li da se prijavi samo za minimalce stigao je odgovor:

– Mere su osmišljene kao celina, ali se mogu koristiti odvojeno. Prilikom donošenja Uredbe, namera je bila da se omogući što jednostavnije prijavljivanje privrednih subjekata za korišćenje mera pomoći, tako što se podnošenjem poreske prijave PPP-PD do 30.04.2020. vrši prijava i za fiskalne pogodnosti i za direktna davanja, mada ih je moguće koristiti i odvojeno, iako nije propisana procedura. U slučaju da se privredni subjekt opredelio samo za direktna davanja, ali ne i odlaganje plaćanja poreza i doprinosa, mogu ih isplatiti sa zaradom, što bi se računalo kao pretplata, tj. unapred plaćeni porez čije će zaduženje nastati 04.01.2021. godine. Nakon podnošenja poreske prijave dobija se BOP, tako da se plaćanje poreza i doprinosa ne mora odlagati – navedeno je u odgovorima PKS. 

Slično je i pitanje u pomenutom setu pitanja na sajtu PKS: Na koji način preduzetnik paušalac aplicira na direktno davanje države od 30.000 dinara?

– Preduzetnik paušalac je automatski prijavljen na ove mere, samo je neophodno da se opredeli za otvaranje namenskog računa preko portala Poreske uprave (ako ima račune u više banaka, a ako ima u jednoj banci onda se i bez izjašnjenja otvara namenski račun za njega u toj banci) – navedeno je u odgovorima.

Inače, pitanja koja se odnose na  nedoumice privednika i preduzetnika u vezi sa korišćenjem državne pomoći možete i dalje postaviti na mejlove [email protected] i [email protected] pozovom na broj 037/441-128 ili ostavljanjem komentara ispod ovog teksta.

Tekst je deo projekta Local Press Laboratorija koji novine GRAD realizuju u saradnji sa PU Lokal pres. Local Press Laboratorija je pilot projekat razvijen u saradnji i podržan od strane “Medijskog inkubatora za Zapadni Balkan” programa Free Press Unlimited, koji finansira holandsko Ministarstvo spoljnih poslova.

J.B. 

Ostale vesti

back-to-top