Ambasador Indonezije u RPK Kruševac

Postavljeno: 24.11.2023

NJ. E. ambasador Republike Indonezije u Srbiji, Muhamed Čandra je sa svojim saradnicima posetio PKS RPK Kruševac radi potencijalne saradnje Indonezije i Rasinskog okruga

U organizaciji PKS RPK Kruševac, organizovan je sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava i privrednika Rasinskog okruga, s ciljem da se razgovara o potencijalima za saradnju, budući da se nedovoljno izvozi u Indoneziju.

Pored toga, razgovaralo se i o postignutim rezultatima na Trgovinskom sajmu koji je održan oktobra ove godine u Indoneziji, dok su predstavnici lokalnih samouprava predstavili svoje investicione lokacije i potencijale za ulaganje u Rasinski okrug, kao dobro mesto za širenje biznica za indonežanske kompanije.

– U Kruševcu sam zajedno sa svojim kolegama kako bismo radili na daljem unapređenju ekonomskih odnosa Indonezije i Srbije, sa posebnim akcentom na Rasinskom okrugu. Ambasada Indonezije u Beogradu će uraditi sve da bi se ti ekonomski odnosi u narednom periodu poboljšali, a posebna zahalnost Privrednoj komori što je organizovala jedan ovakav sastanak – rekao je NJ. E. ambasador Republike Indonezije u Srbiji, Muhamer Čandra.

Tradicionalno dobri odnosi između Srbije i Indonezije traju još iz vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, te i danas saradnja postoji i razvija se kroz različite političko-ekonomske odnose.

Kada je reč o ekonomiji, postoje mogućnosti za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, energetike, građevinarstva, informacionih tehnologija, hemijske i namenske industrije.

Iz Regionalne privredne komore u Kruševcu poručuju da su naši proizvođači zainteresovani za uvoz palminog ulja, morskih proizvoda, kafe, kakaa, kaučuka i nameštaja, a sa druge strane, srpske kompanije mogu da ponude poljoprivredno-prehrambene proizvode, proizvode metaloprerađivačke, elektro i namenske industrije.

Zaključak sastanka jeste da, iako postoje tradicionalno dobri odnosi, još uvek je mali izvoz iz Srbije na veliko indonežansko tržište, pa jedan od načina unapređenja spoljotrgovinske saradnje je da se, uz podršku Ambasade, pronađe put i proizvodi koji će se plasirati na navedeno tržište.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici privremenih organa Kruševca, Ćićevca i Trstenika.

Foto: krusevac.pks.rs
N. L.

Ostale vesti

back-to-top