Od 1. jula u Kruševcu Skejt park

Postavljeno: 10.03.2023

Radovi se izvode na površini od oko 700 kvadratnih metara na lokaciji „Stari aerodrom“ u Kruševcu. Otvaranje ovog profesionalnog poligona namenjenog za sport i rekreaciju, sa radošću očekuju kruševački skejteri, jer kako kažu sa njim će naš grad konačno dobiti kvalitetan i bezbedan prostor na kome će mladi moći da se bave ovim popularnim sportom.

-Još uvek traje iskopavanje i pripremanje terena i građe za sprave, a kroz tri nedelje kreću radovi sa betonom. Sve teče kako treba, a ako vremenski uslovi budu odgovarajući radovi će biti završeni u aprilu. Na svečanom otvaranju parka, koje se očekuje 1. jula, biće organizovan niz aktivnosti koje će predstaviti skejt kulturu Kruševca -najavljuje Miljan Makragić, iz Sportskog udruženja „Pirus“.

Članovima ovog Udruženja puno znači što se u Kruševcu gradi prvi, pravi skejt park.

-Do sada nismo imali priliki da u našoj zemlji vozimo na jednom takvom mestu. Mislim da je ovo velika stvar za naš grad, jer popularizacijom ovakvog sporta i načina života, doprinosimo poboljšanju urbane kulture. Otvaranje neće doneti samo veći broj skejtera, već i veliki broj ljudi koji se bave drugim sportovima, muzikom i umetnošću – kaže Đorđe Živković, skejter Sportskog udruženja „Pirus“.

Dok čekaju izgradnju novog parka skejteri voze ulicama grada, po trgovima i popularnim „skejt lokacijama“ kao što su plato ispred Kocke, kod fontane i po parkinzima tržnih centara.

-Zima je teška za vožnju skejta, a čim dođe lepo vreme skejteri izađu na ulice. Novi park biće najznačajniji početnicima, jer će biti na sigurnom prostoru njima prilagođenom. U ovom parku će svoje uporište pronaći i svi drugi koji već odavno voze skejt-navodi Živković.

Pošto će novi park imati sprave prilagođene i početnicima i profesionalcima u njemu će se organizovati različita takmičenja, a skejteri iz Udruženja „Pirus“ planiraju da nastave sa obukom mališana u okviru svoje školice skejta.

-Pošto je školica skejta bila jako popularna među decom tokom 2021. i 2022. godine mi ćemo nastaviti sa tom praksom i biće dobrodošlo svako dete, koje želi da nauči da vozi-poručuje Živković.

Potrebu Kruševljena za novim skejt parkom, prepoznala je Lokalna samouprava, te je u okviru Lokalnog akcionog plana za mlade, a u cilju ulaganja u sportsku infrastrukturu i unapređenje sporta u Kruševcu, pokrenuta i izgradnja ovog parka.

-Dok smo razmišljali o tome šta Kruševljani vole i koji novi sadržaj bismo mogli da im ponudimo, shvatili smo da je vožnja skejta veoma popularna. Već sada znamo da je skejt park, uz biciklističku brzinsku stazu, koja se nalazi u njegovoj blizini, pun pogodak. To će biti poligon jedinstven u Srbiji sa jedanaest elemenata ugrađenih u beton na kojima će moći da se izvode „trikovi“-kaže Vladimir Petrović, pomoćnik gradonačelnice za sport.

U odnosu na stari skejt park, koji se nalazi u okviru kompleksa otvorenih bazena Sportskog centra, ovaj će biti veći, bolje opremljen i dostupan u svakom trenutku.

-Novi park nalazi se na javnoj površini i neće biti finansijskih ni vremenskih ograničenja za njegove korisnike. Stari skejt park je bio neadekvatan, sprave su zastarele, mi ćemo zapravo tek sad dobiti moderni pravi park-ističe Petrović.

Inače, radove na izgradnji skejt parka izvodi firma Alijens iz Slovenije, a vrednost radova je 16 miliona dinara.

M. J.

 

 

 

Ostale vesti

back-to-top