Obeležen još jedan rođendan Čitališta u Kruševcu

Postavljeno: 08.02.2021

U Narodnoj biblioteci u Kruševcu danas je obeleženo 164 godine od početka bibliotečke delatnosti u našem gradu. Tim povodom, direktorka Biblioteke, Snežana Nenezić, osvrnula se na rad ove ustanove u prošloj godini, a zatim uručila nagrade najvernijim čitaocima, kao i institucijama koje podržavaju rad ove ustanove

Nenezićka se najpre osvrnula na 2020. godinu, u kojoj je Biblioteka uprkos brojnim izazovima izazvanim pandemijom korona virusa, omogućila zaljubljenicima u knjigu i lepu reč da uživaju u publikacijama i kulturnim programima.

– Ponosna sam na svoje kolege i ovom prilikom im se zahvaljujem, jer je iza nas uspešna godina. Biblioteka je cele godine pružala usluge i ispunila svoj osnovni zadatak. Potrudili smo se da i u 2021. organizujemo bogat program za naše čitaoce, gostovanja brojnih pisaca i izdavačkih kuća. Naš cilj je da očuvamo knjigu i pisanu reč– rekla je ona.

Da Biblioteka vodi računa o svojim korisnicima pokazuje i to što su onim najvernijim uručena priznanja na ovom okupljanju. Nagradu za kvalitet čitanja dobila je Biljana Godić, koja je tokom prethodne godine pročitala 48 knjiga.

– Mi kroz sistem ne možemo da vidimo da li je korisnik stvarno pročitao knjigu. Našu čitateljku smo nagradili jer je vodila evidenciju pročitanih knjiga i zapisivala citate, a to je retkost – navela je Nenezićka.

Godićka kaže da joj nagrada prija, i da ne može da zamisli dan bez čitanja.

– Već dugi niz godina vodim evidenciju o pročitanim knjigama, a uvek pozajmljujem iz Biblioteke jer imaju veliki izbor. Čitam sve, ali najviše volim kriminalistiku i ljubavne romane jer me opuštaju. Najveći utisak na mene ostavila je knjiga “Hiljadu čudesnih sunaca” koju je napisao Haled Hoseini – ističe ona.

Nagradu Dečijeg pozajmnog odeljenja dobila je Milena Simić, jedanaestogodišnjakinja, učenica OŠ “Vuk Karadžić”.

– Ne brojim knjige, mada čitam svaki dan od sedme godine. Volim komediju, dramu, misteriju i akciju, a serijal o Hariju Poteru mi je omiljen. Moji drugari slabo čitaju knjige, više vole da provode vreme na telefonu i kompjuteru – kaže ona.

Među nagrađenima, našla se i profesorka srpskog jezika i književnosti iz Medicinske škole, Vesna Pešić, koja godinama kontinuirano učlanjuje svoje učenike u Biblioteku.

– Zahvaljujem se Biblioteci zato što sam ja jedna od onih koji su ovde odrasli, koji su se ovde školovali i naučili da vole knjigu i da tu ljubav prenesu na mlade koji, umesto da odu u kafić, dođu ovde, uzmu knjigu i vrate se sa pričom kako tamo rade divni ljudi koji im uvek sa osmehom daju ono što oni žele. Meni je najdraže to što na časovima u ruci mojih učenika stoji knjiga u kojoj su podvučene lepe misli, obeležene strane i o kojoj se priča se sa radošću – navodi ona.

Po njenim rečima važno je ići u Biblioteku, jer se na taj način razbija predrasuda o tome da je čitanje zamaranje, i da uprkos razvoju tehnologije, još uvek postoji potreba za knjigom.

– Drago mi je da mogu svojim učenicima da prenesem ljubav prema knjizi. Trenutno me oduševljava knjiga “Gorki limunovi Kipra”,

Lorensa Darela, jer u ovom vremenu kad nam je more daleko, svima će prijati predeli u kojima postoje lepi pejzaži, obični mali ljudski životi i oaza mirnog, spokojnog života – navodi Pešićka.

Pored čitalaca, zahvalnice su dobila i preduzeća koja podržavaju rad Bibilioteke. Najpre je uručena nagrada Gradskoj Upravi za lep primer saradnje i podršku, a zatim Narodnoj Biblioteci Srbije i Trajal korporaciji.

Svečani program upotpunila je i muzika koju su izvodile dve mlade gitaristkinje Srednje muzičke škole “Stevan Hristić”, Jana Đokić (treći razred) i Milica Mladenović (4. razred).

Podsećamo, na inicijativu viđenijih Kruševljana prvo čitalište u našem gradu osnovano je 8. februara 1857. godine i tada je brojalo pedesetak članova. Od tada, pa do danas, u našem gradu neguje se čitalačka delatnost.

Kruševačka Biblioteka danas broji skoro 170.000 naslova, a u nju se godišnje učlani više od 7000 ljudi.

M.S.

Ostale vesti

back-to-top