Nove mere u sprečavanju širenja afričke kuge svinja

Postavljeno: 12.09.2023

Na sednici Operativnog štaba za sprečavanje, suzbijanje i iskorenjivanje afričke kuge svinja, koja je održana juče u Vladi Republike Srbije, utvrđeni su zaključci u vezi sa aktuelnom situacijom, sumirane preduzete mere i dogovoreni naredni koraci u borbi protiv ove bolesti

Prema najnovijim podacima koji su izneti na sednici, potvrđeno je 4.238 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja od čega je 6.086 uginulih svinja. Zaraza je obuhatila 2.255 gazdinstava na teritoriji 47 opština u 15 upravnih okruga.

U zaraženim farmama je sprovedena eutanazija 46.938 svinja, uz postupak bezbednog uklanjaja i definfekcije samih gazdinstava.

U svrhu klanja za sopstvene potrebe do sada je na 2.415 gazdinstva zaklano 6.001 svinja, a broj gazdinstava sa kojih su svinje upućene na klanje u klanicu je 222 gde je zaklano 30.608 svinja. Ukupno je zaklano 36.609 svinja, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Prioritet u narednom periodu će biti sprečavanje pojave novih slučajeva afričke kuge svinja na velikim farmama. U saradnji sa vlasnicima farmi, biće dodatno analizirane biosigurnosne mere i njihova efikasnost. Takođe, planira se sprovođenje mera na široj teritoriji gde se ove farme nalaze.

Nastaviće se pojačana kontrola prometa, a manifestacijama koje bi mogle doprineti pogoršanju epidemiološke situacije biće posvećena posebna pažnja. Organizatori manifestacija će morati da prijave događaje najkasnije 10 dana pre održavanja, uz jasne instrukcije. Veterinarska inspekcija će svakodnevno, od početka do kraja događaja, prisustvovati manifestacijama i strogo kontrolisati prodaju mesa, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Foto: Pixabay.com

Ostale vesti

Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

back-to-top