„Ne ljuti planetu“

Postavljeno: 20.10.2020

Ovo je naziv projekta koji sprovodi udruženje „Nulta emisija ugljen-dioksida“, sa namerom da kruševačkim osnovcima pomogne da nauče kako da u svom domu, školi, okruženju, doprinesu zaštiti i zdravlju životne sredine

– Projektom „Ne ljuti planetu“ želimo da skrenemo pažnju o uticaju i borbi protiv klimatskih promena. Aktivnosti su naročito usmerene prema deci nižeg školskog uzrasta, jer su oni naša budućnost, a i rešenje je u domu svakog od nas – poručuju iz Udruženja „Nulta emisija ugljen-dioksida“ iz Kruševca, pozivajući sugrađane da pogledaju bilbord na uglu ulica Vidovdanske i Birčaninove.

Projekat sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine kroz javni poziv i ima nekoliko segmenata. Jedan od njih je radionica, koju će u četvrtak 22. oktobra održati edukatori iz udruženja „Dečija ekološka akademija“ iz Novog Sada za đake trećeg razreda OŠ „DragomirMarković“. Kroz radionice deca će se upoznati šta su klimatske promene i šta možemo da uradimo.

Tokom trajanja projekta, u školi će se sakupljati čepovi. Izradiće se mural od čepova (tema: životinjska vrsta) koji će se postaviti na dvorišnoj ogradi škole „Dragomir Marković“, a višak čepova će biti predat akciji „Čep za hendikep“. – Na ovaj način ukazaćemo deci na važnost sakupljanja i reciklaže tako malih ali značajnih-čepova, a i ostale plastike – objašnjavaju iz Udruženja.

Dizajnirana je slikovnica o ovoj temi, koja će biti distribuirana svim đacima prvacima na teritoriji Kruševca. Slikovnica je u stvari uputstvo za super heroje i super herione, koji rešavaju zadatke i tako spečavaju da se planeta naljuti na nas.

Svako od nas može da uradi po nešto, makar i malo što će učiniti životnu sredinu zdravijom. Kroz svakodnevne aktivnosti možemo da utičemo da se ublaže klimatske promene-poput smanjenje korišćenja kesa i plastike, više pešačenja i vožnje bicikla, sadnje drveća, reciklaže, ne bacati hranu, praviti kompost … – naglašavaju organizatori projekta. 

Ostale vesti

back-to-top