Napuštene životinje i toplotni talas: Ne morate da ih volite, ali im pomozite

Postavljeno: 26.07.2022

Kada u vrelim letnjim danima ugledate napuštenu životinju na ulici, imajte na umu da možda baš od vas zavisi da li će ostati živa. Životinje teško podnose visoke temperature, pa neadekvatna ishrana i nedovoljno vode, mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema pa i do uginjavanja.

Mačkama i psima koji nemaju vlasnike, posebno je teško ovih dana. Često se može videti kako spas od vrućina traže u hladovini, a neretko deluju tromo i bezvoljno. Zbog visokih temperatura, isparile su i barice na javnim površinama, pa teško dolaze i do vode.

Ono što svako od nas može da uradi je da ispred svoje kuće ili zgrade, u hladu, ostavi posudu sa svežom hranom i vodom, koju će promeniti makar dva puta dnevno, jer se na ovim temperaturama voda brzo ugreje. Kako se sa nedostatkom vode suočavaju i ptice, nije na odmet da se na prozorima i u dvorištima i za njih ostavi voda.

Pored pasa i mačaka lutalica, zbog velikih vrućina zdravstvene probleme neretko imaju i kućni ljubimci. Savet vlasnicima je da ih ne izvode u najtoplijem delu dana. To, pre svega, smeta njihovim šapicama na kojima se, zbog tempertaure asfalta koja ide i preko 50 stepeni, mogu javiti opekotine.

Takođe, nisu poželje ni rekreativne šetnje kada je pretoplo, a vlasnici „treniraju“ zajednosa njima, trče i po nekoliko kilometara, što za posledicu može da ima toplodni udar ili povišenu telesnu temperaturu kod životinja. Prilikom polaska u šetnju, vlasnik bi i za sebe i za ljubimca, trebalo da ponese vodu.

Veterinari kao posebno rizično navode kupanje kućnih ljubimaca u stajaćim ali i tekućim vodama, gde se zbog vrućina i pada vodostaja koncentruju toksini, pa je savet da  ljubimca po dolasku kući odmah treba istuširati.

Oprez je potreban i prilikom boravka u parkovima i na ostalim travnatim površinama, posebno kada je trava suva. Delovi te trave mogu da prodru u šapice, ušnu školjku, oči, što može da dovede do otoka i gnojnih infekcija.

Zbog neprilagođenog prostora i neadekvatne ishrane u vrelim danima, da se razbole i uginu, mogu i domaće životinje koje se čuvaju na zatvorenom.

Naime, u objektima u kojima te životinje borave klima često nije adekvatna, pa životinje u takvim uslovima mogu da dobiju respiratornu infekciju, da kolabiraju, pa i da uginu.

Na njihovo zdravlje negativno utiče i neadekvatno dozirano orošavanje prostora. Problem je i neredovno izđubravanje, gde životinja koja traži hlad kad treba da legne, to čini u prostoru koji nije očišćen, a što kod krava može da dovede do upale vimena.

Kao i kod svih ostalih životinja, važno je redovno pojenje iz čistih posuda i ishrana prilagođena vremenskim uslovima.

D.P.

 

 

Ostale vesti

back-to-top