Nakon restauracije predstavljena praistorijska figurina, šansa za razvoj Župe

Postavljeno: 02.03.2021

Praistorijska figurina, čija je starost procenjena na oko 7.000 godina, predstavljena je danas u Domu kulture u Aleksandrovcu, prvi put nakon složene konzervacije i restauracije

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, koja je prisustvovala premijeri statue kojoj su pronalazači dali ime “Vita”, istakla je da je upravo ova statua šansa za razvoj ne samo ovdašnje arheologije,već i celog župskog kraja.

– Neprocenjivo kulturno blago, koje je zasijalo u punom sjaju zahvaljujući znanju i umešnosti arheologa i konzervatora, doprineće boljoj prepoznatljivosti Aleksandrovca, na način na koji su to pre pola veka učinile pronađene figurine, slaveći istovremeno i zemlju i ženu i koje su predstavljale ovaj kraj u Britanskom kraljevskom muzeju, Danskom kraljevskom muzeju i Tera Amati u Nici, gde su bile predstavljene – napominje ministarka Maja Gojković, navodeći da je Ministarstvo na čijem je čelu prepoznalo i značaj lokaliteta Vitkovačko polje gde je pre skoro dve godine nađena statua, kao i Zavičajnog muzeja Župe, koji baštini dragocenu aleksandrovačku prošlost.

Konzervatori su se potrudili da složenim, ali neinvazivnim metodama snime otkrivene fragmente figurine, za koju se tokom daljih istraživanja utvrdilo da je visine 54,1 centimetara. Dimenzije Vitu čine najvećom praistorijskom boginjom nađenom na teritoriji Srbije, a značajem je stala u red boginja pronađenih pre pola veka na istom lokalitetu Vitkovačko polje: “Lejdi of Aleksandrovac”, “Madam de Vitkovo” i “Venus de Župa”.

Istoričar Ivan Brborić, direktor Zavičajnog muzeja, podvlači da se od Vitkovačkog polja tek očekuju rezultati,a arheološkinja Sanja Crnobrnja – Krasić, koja je otkrila vrednu statuu ističe i da su geofizička snimanja obećavajuća.

– Figurinu smo pronašli prilikom zaštitnih istraživanja lokaliteta zbog radova na kanalizacionoj infrastruktiri – priseća se priznata arheološkinja Sanja Crnobrnja-Krasić. – Fragmenti su bili u ostacima kuće, a u isto vreme, našli smo i ostatke peći i monumentalni žrvanj.

Ministarstvo kulture i informisanja finasijski je podržalo ceo postupak konzervacije i restauracije Vite, a podržava i novu stalnu postavku Zavičajnog muzeja. Snimljen je i desetominutni video -zapis kompletnog stručnog postupka rađenog na figurini, koja je sada sasvim sastavljena i sedi na postolju.

Muzej

Zavičajni muzej Župe za 30 godina postojanja nije mogao da poželi bolji razvoj događaja, koji je usledio nakon pronalaska Vite. Očekuje se da muzejski prostor dobije novu postavku krajem leta i ispuni sve visoke standarde nužne za čuvanje vrednih praistorijskih statua. Arheološko – istorijsko – etnografska postavka Muzeja trenutno ima oko 2.500 predmeta i fotografija, dok biblioteka čuva 1.500 knjiga.

I.R.

Ostale vesti

back-to-top