Najavljene blokade i protesti u Srbiji, u Kruševcu okupljanje na Trgu glumaca

Postavljeno: 03.12.2021

Pokret Ekološki ustanak najavio je da će u subotu (4.decembra) organizovati dvočasovnu mirnu blokadu puteva u Beogradu i tridesetak gradova u Srbiji. Blokadu je najavio i pokret „Kreni-Promeni“, a na društveni  mrežama je podeljen poziv za protest u Kruševcu, za koji je okupljanje zakazano u 13 časova i 30 minuta na Trgu glumaca

Ekološki pokreti i građani su na blokade puteva i proteste pozvali zbog usvajanja Zakona o referendumu i predloženog Zakona o eksproprijaciji. Protive se i dolasku kompanije „Rio Tinto“ u Srbiju i eksploataciji litijuma na području Loznice. Traže povlačenje pomenutih zakona, koje vide kao prethodnicu za rudarske kompanije i mnoge druge zloupotrebe.

Organizacija Ekološki ustanak je objavila spisak lokacija u Beogradu i Srbiji na kojima će blokada biti organizovana. Naglašeno je da svi građani obrate pažnju da zaustavna traka mora biti slobodna za prolaz hitnih službi.

Istovremeno je inicijativa „Kreni-Promeni“ saopštila da je Ministarstvu unutrašnjih poslova prijavila skup za subotu u 14 sati, za kada je najavila nove blokade puteva te da je policiji ponudila da bude omogućen nesmetan prolaz hitnih službi, pre svega bolničkih i vatrogasnih kola.

Na taj način možemo imati mirne i dostojanstvene proteste, ali i izbeći bilo kakve sukobe. Ukoliko nadležni odbiju ovu ponudu, svu odgovornost za bilo kakve incidente snosiće MUP– navela je Inicijativa.

Inače, zbog donošenja pomenutih zakona građani su prošle subote blokirali saobraćaj u više gradova, a na pojedinim lokacijama došlo je do koškanja sa policijom.

Prošlog vikenda u Kruševcu i okolini nije bilo blokade puteva. U nedelju, 28.novembra, je u centru grada održan protest tridesetak sugrađana, koji su potom prošetali trotoarom glavne gradske ulice, a nosili su transparent sa natpisom „Hoćemo čistu Srbiju. Stop Rio Tinto“. Tada su našem reporteru kazali da žele da podrže građane u drugim delovima Srbije u odbrani životne sredine te da  su ljudi u Srbiji „kao eksperimentale životinje“.

J.B.

 

Ostale vesti

back-to-top