Protest nakon nasilja nad profesorkom u školi u Trsteniku: Ovde se brani prosveta

Postavljeno: 01.12.2022

Na protestu povodom nasilja nad profesorkom iz Tehničke škole u Trsteniku, koji je održan na Trgu kosovskih junaka, 1. decembra, okupili su se brojni prosvetni radnici, ali i sugrađani. Rad je obustavilo 40 škola u Rasinskom okrugu, koje su pod okriljem Uniji sindikata prosvetnih radnika, koja je organizovala protest. Okupljanja su održana na još 47 lokacija širom Srbije.

Uz himnu Vostani Serbije i sa transparentima u rukama na kojima je pisalo “Budućnost obrazovanja počinje danas”, “Rušenje prosvete – Srbija bez budućnosti”, prosvetni radnici, ali i brojni sugrađani započeli su protest povodom slučaja nasilja u Trsteničkoj školi.

– Do danas smo bili ćudljiva većina koja se skrivala i trpela različite oblike nasilja. U ovolikom broju smo došli da iskažemo nezadovoljstvo načinom postupanja učenika prema nastavniku, nadležnih službi i rešavanjem problema nasilja. Da ovaj protest ne bude puko okupljanje, mi smo prikupili predloge naših članova koje ćemo proslediti Radnoj grupi za prevenciju nasilja, koja je fomirana na pritisak Unije. Jedan od predloga je da se konačno ujedine svi sindikati, da mi prosvetari prepišemo od advokata, koji su svoj esnaf udružili i napravili jaku i moćnu Komoru – u ime kruševačkog Odbora USPRS-a obratila se profesorka iz OŠ “Jovan Popović”, Zorica Jovanović.

Predstavnik Tehničke škole iz Trstenika, Ljubiša Čeperković, kazao je da je ta škola nažalost postala slavna zbog nemilog događaja, a ne zahvaljujući brojnim uspesima đaka.

– Škola je postala sinonim za “izmicanje stolice”. Svi smo mislili da ovo ne može da nam se desi, a svakog dana nam izmiču stolice svi oni koji pričaju kako ne radimo ništa, kako nam je radno vreme kao porodiljama i da imamo odmor tri meseca. Izmiču nam stolice i oni koji traže da popravimo ocenu, direktori koji zapošljavaju svoje pulene preko reda, Ministarstvo i sve naše kolege koje su ostale u svojim učionicama. Ovo izmicanje stolice u Trsteniku je semafor, na njemu je rezultat, a to je odnos našeg društva prema prosveti. Stop izmicanju stolica! Stop nasilju u školama! -poručio je ovaj profesor.

Predsednik kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika i član Predsedništva USPRS-a, Dobrivoje Marjanović, zahvalio se kolegama što su izdržali sve pritiske ovih dana.

Kada smo doneli odluku kao Unija obratili smo se ostalim sindikatima, svi oni koji su želeli da stanu na pravi put su ovde. Svi oni koji drugačije misle su drugde. Oni su organizovali jednočasovnu obustavu rada i protest juče u Beogradu, kome je prisustovalo 120 članova. Oni samo služe da podmiruju vlast i potpisuju kad treba kolektivne ugovore ili prekide o štrajku, suviše puta su nas izdali, tako da više sa njima nećemo sarađivati. Koleginica iz Trstenika je prosvetni radnik, a to je iznad svih sindikata. Ovde se brani prosveta, ovo je mesto gde treba da se borimo pod zastavom prosvetnih radnika i obrazovanja – poručio je Marjanović, a potom pročitao “Proglas USPRS-a za dostojanstvo profesije i budućnost Srbije”

M. Janković

Ostale vesti

back-to-top