Nada Budimović jedna od dobitnica Godišnje medijske nagrade za toleranciju

Postavljeno: 16.11.2017

Glavna i odgovorna urednica lista GRAD i portala krusevacgrad.rs, Nada Budimović, jedna je od dobitnica Godišnje medijske nagrade za toleranciju. Nagradu, povodom 16. novembra, Dana tolerancije dodeljuje Poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Ovo je treća godina od kako se nagrada dodeljuje

– Ova nagrada mi je lično veoma značajna jer se odnosi na ljudska prava i na borbu protiv diskriminacije. To su oblasti kojima se godinama bavim – kaže Nada Budimović, glavna i odgovorna urednica lista GRAD i portala krusevacgrad.rs.

Ona napominje da borba, a u okviru nje i medijska, za ravnopravnost ljudi i za poštovanje demokratskih principa nikada nije završena jer su predrasude duboko ukorenjene.

– Društvene okolnosti, poput sadašnjih, idu na ruku tome da predrasude bujaju – objašnjava Budimovićka.

Za tekst „Jednaki i jednakiji“, koji se bavio diskriminacijom marginalizovanih grupa pri zapošljavanju, Budimovićka je dobila drugu nagradu u kategoriji najboljeg štampanog, odnosno on-line teksta.

Nada Budimović, koja iza sebe ima više od tri decenije novinarskog rada, ranije je dobila nagradu Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal press“, Pavle  Ćirović, te priznanje „Zeleni list“.

FOTO: Agencija Beta

Osim novinarskim, godinama se predano bavi radom u nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom prava žena, manjina, mladih, te zaštitom životne sredine.

Na pomenutom konkursu prva nagrada je u kategoriji štampa – online pripala novinarki nedeljnika Vreme, Jeleni Jorgačević Kisić, dok su drugu nagradu podelile Nada Budimović i Marjana Stevanović, novinarka dnevnog lista Danas, a treća pripala Milici Stojanović, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije.

U kategoriji “TV/radio reportaža” prva nagrada dodeljena je autorskom timu Produkcije JSP: Jovani Polić, Sanji Lončar i Slaviši Lekiću,  drugu su dobile novinarke portala 013info Ivana Predić, Mirjana Marić Veličković i Tatjana Marin, a treću Mirela Veljović, novinarka TV Foruma iz Prijepolja.

Za TV prilog prvo mesto je osvojila novinarka RTS-a, Tamara Tankosić, a drugo novinar TV N1, Nikola Radišić.

Nagrade su dobitnicima, na Redovnoj godišnjoj konferenciji Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, uručili poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković i šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Andrea Oricio.

O dobitnicima nagrada odlučivao je petočlani žiri u sastavu Gordana Janković, šefica Odeljenja za medije u misiji OEBS-a u Srbiji, Antigona Andonov, šefica kabineta poverenice za zaštitu ravnopravnosti i prošlogodišnje dobitnice nagrada, novinarke Biljana Radulović, Nadežda Gaće i Bojana Milovanović.

Šefica kabineta poverenice, Antigona Andonov, kazala je da je i ove godine pristigao veliki broj izuzetno kvalitetnih radova koji porukama koje šalju doprinose prevazilaženju stereotipa i predrasuda prema manjinskim i marginalizovanim društvenim grupama. To su, dodala je, dobri primeri kako mediji mogu da utiču na izgradnju tolerantnog društva u kojem se poštuju ljudska prava i slobode.

O ravnopravnosti u odlučivanju u lokalnim samoupravama

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Brankica Janković je, na skupu povodom Medjunarodnog dana tolerancije, 16. novembra, rekla da je postignut napredak u učešću žena u političkom i javnom životu Srbije.   Jankovićka je kazala da je žena u politici uzor i glas svih žena koje, slušajući nju, shvataju da imaju šta da kažu. „Zapitajete se koliko često čujemo reč lider – proporcionalno tome koliko se ne čuje liderka, a reči su podjednako važne i kada se izgovore i kada se ne izgovore“, rekla je ona. Rezultate istraživanje „Rodna ravnopravnost na pozicijama odlučivanja u jedinicama lokalne samouprave“, koje je sprovedeno u 151 opštini i gradu predstavila je pomoćnica poverenice, Tatjana Jokanović. „Samo u 12 lokalnih samouprava žene su gradonačelnice ili predsednice opština, u gradskom veću odnos je četiri muškarca i jedna žena, na mestu zamenika predsednika Skupštine opštine ili grada je 16,6 odsto žena. Žene su uglavnom na pozicijama sekretara (57,6 odsto) i zamenika sekretara (68,9 odsto)“ neki su od rezultata predstavljenog istraživanja. Istraživanje pokazuje i da je medju odbornicima 34,7 odsto žena i 65,3 odsto muškaraca, na poziciji direktora javnih preduzeća je 83,7 odsto muškaraca, u upravnim odborima 49 odsto žena, a u 69,9 odsto opština postoji telo za rodnu ravnopravnost. Da je važno da zaštita rodne ravnopravnosti ostane visoko medju prioritetima Srbije kazao je šef Misije OEBS-a, Andrea Oricio, dodavši da je, iako je Poverenik za ravnopravnost relativno nova institucija, to već stabilna nezavisna institucija koju gradjani prepoznaju i kojoj se obraćaju kada imaju problem.

 

Ostale vesti

back-to-top