Na Svetski dan prve pomoći obuka za najmlađe

Postavljeno: 11.09.2021

Volonteri kruševačkog Crvenog krsta danas su na glavnom gradskom trgu, u okviru obeležavanja Svetskog dana prve pomoći (11.septembar) , demonstrirali veštine spašavanja života i pružanja prve pomoći U fokusu Svetskog dana prve pomoći ove godine su školska deca, pa su volonteri Crvenog krsta veštine spašavanja života u situacijama nesreće, demonstrirali našim najmlađim sugrađanima. Volonterka Anđela Rašić kaže da su deci pokazali kako bi trebalo da reaguju ukoliko se nađu na mestu nesreće.

Kada se nađemo na mestu nesreće i vidimo osobu koja je bez svesti, prvo proveravamo svoju bezbednost i pogledamo da li se u blizini nalazi neko ko bi mogao da nam pomogne, da pozove Hitnu pomoć. Osobi prilazimo, pitamo je da li je dobro, da li nas čuje, kažemo joj da otvori oči. Ukoliko je osoba bez svesti i ne diše, krećemo sa reanimacijom, a ukoliko je osoba bez svesti i diše, stavljamo je u bočni koma položaj – objašnjava ova mlada volonterka. Da je prva pomoć jedno od javnih ovlašćenja koje je država poverila Crvenom krstu, podsetila je Emina Todorović, sekretarka Crvenog krsta Kruševac.

Naš je cilj ali i zadatak da što više ljudi obučimo za pružanje prve pomoći što je od izuzetne važnosti, jer niko od nas ne zna kada i gde može da se desi nezgoda. Blagovremeno i na pravi način pružena prva pomoć spašava ljudski život, smanjuje stepen invalidnosti i smrtnost za 30 odsto, što govori koliko je važno da znamo da pružimo prvu pomoć u situacijama kada je to potrebno – kazala je Todorović. Ovogodišnji Svetski dan prve pomoći, ovdašnji Crveni krst obeležio je javnim časom na glavnom gradskom trgu, realističkim prikazima stanja povreda i obolenja, te  praktičnim prikazom veština primene prve pomoći.

U našem jedinstvenom sistemu Crveni krst ima osimšljen i standardizovan program realizacije prve pomoći u raznim kategorijama, kroz obuku i treninge za jedinice civilne zaštite, zatim za obuka za sve buduće vozače u svim kategorijama, zaposlene u radnim organizacijama, te za sve naše volontere i ostalo građanstvo – rekla je Emina Todorović. U kruševačkom Crvenom krstu godišnje oko 680 građana nauči osnovne veštine prve pomoći. Posebna pažnja usmerena je na one kategorije koje su zbog prirode posla izložene većem riziku od povreda.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top