Na Skupštini o Programu razvoja opširno, o programima rada preduzeća i ustanova bez reči

Postavljeno: 25.12.2020

Nakon usvajanja budžeta za 2021. godinu, tačke o kojoj su predstavnici vladajuće koalicije i opozicije najduže govorili, na današnjem zasedanju lokalnog parlamenta usledilo je razmatranje još pedesetak tačaka. To je završeno za dva i po sata jer praktično nikakve rasprave niti razgovora o većini tačaka nije ni bilo

Najveću pažnju odbornici vladajuće koalicije posvetili su Predlogu Programa razvoja grada za narednu godinu, sa pojekcijama i za dve sledeće, navodeći konkretno šta je u kojoj oblasti planirano, ali i navodeći šta bi moglo da se radi u mesnim zajednicima u kojima žive. Međutim, o Izveštaju o radu javnih preduzeća u prva tri kvartala ove godine nije rečena ni reč kao ni o programima rada javnih preduzeća i ustanova u 2021. godini, što je ukupnodvadesetak tačaka dnevnog reda.
Aleksandar Vuksanović, odbornik iz grupe „Aleksanadr Vučić – Za našu decu“ govorio je detaljno o ulaganjima u infrastrukturu, pohvalio to što se izdvajaju značajna sredstva za izradu planske dokumentacije te podsetio na brojne popravke ulica.

Odbornici vladajuće koalicije su govorili i o izdvajanjima za dalju izgradnju aerdoroma Rosulje, o izdvajanjima za socijalnu zaštitu, obrazovanje, zdravstvo, poljoprivredu.
Zamenik predsednika Skupštine Siniša Maksimović, inače odbornik Socijalističke partije Srbije, koalicionog partnera naprednjaka, poručio je da vladajuća koalicija mora da širi optimizam, ukoliko želi da Kruševac bude lepši i bolji.

– Ulazimo u neke investicije možda i riskantno, ali ako tako ne radimo mi nismo graditelji. Poslednjih nekoliko generacija rukovodstva će imati sreću da ih neko upiše u graditelje, dosta je urađeno i još će se dosta uraditi. Bilo je mnogo reči o projektima koje ne treba raditi. Život ne može da stane, mora se raditi, ovaj plan se naslanja na budžet koji nema kreditna opterećenja. Ova godina je bila veoma teška, ne znamo kakva će nam biti naredna godina što se ove bolesti tiče, ali moramo se nadati da će brzo da prođe – kazao je Maksimović.

U ovom delu zasedanja malu polemiku izazvala je Odluka o izmenama odluke o lokalnim komunalnim taksama, na koju je amandman podneo jedan od četvoro odbornika opozicione Demokratske stranke Srbije Srđan Lazić.

– Amnadman predviđa da se lokalne komunalne takse smanje za 30 odsto mikro, malim i srednjim preduzećima u područjima od prve do pete zone, a da se onima koji su u ekstra zoni smanje za 50 odsto jer je se radovi u centru grada izvode šest meseci i trajaće još toliko zbog čega preduzetnici imaju veliku štetu. Ovo je pokušaj da se pomogne domaćim malim privrednicima i preduzetnicima koji su celoj ovoj situaciji nastaloj zbog epidemije najviše ugroženi – obrazložio je svoj amandman odbornik Lazić.

Šefica odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ Ivana Lazić kazala je da se ovakva odluka donosi zbog „usklađivanja lokalne komunalne takse sa prosečnom zaradom po zaposlenom u periodu januar – avgust ove godine, a sve u sklau sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave“ nakon čega je amandman odbijen.

O predlogu Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2021. godinu govorila je odbornica vladajuće stranke Ljupka Bacić koja je kazala da je za mere zapošljavanja u budžetu predviđeno više od 24 miliona dinara, od čega je 3,2 miliona prenetih obaveza iz ove godine, a preostalih 21 milion je namenje programima u narednoj godini.

Odbornici su razmatrali i Lokalni akcioni plan za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period 2021 – 2023. godine, a odbornica vladajuće većine Tamara Asković je objasnila da je reč o strateškom dokumentu u kome su planirane aktivnosti za unapređivanje položaja romske nacionalne manjine.

Ona je kazala da su najbolji rezultati u prethodnom periodu postignuti u oblasti obrazovanja, ali da na svim poljima treba i dalje raditi.

– Pomenutim dokumentom je predviđeno povećanje obuhvata romske dece na svim nivoima obrazovanja, povećanje zapošljivosti, poboljšanje uslova stanovanja, ozakonjenje bespravnih objekata, povećanje uključenosti Roma i Romkinja u socijalne usluge. Za aktivnosti u tom periodu je predviđeno 84 miliona dinara ukupno, od čega je 13,7 miliona iz budžeta, a ostalo iz donacija – kazala je ona.

Odbornici su razmatrali i desetak odluka, odnosno planova detaljne ili generalne regulacije.

Aleksandar Milićević iz odborničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ govorio je o Planu izmene i dopune generalnog plana regulacije izletišta Jastrebac, o kome se u proteklom periodu u javnosti vodila polemika.

On je kazao da nije reč o „nasilnoj urbanizaciji Jastrepca“ kako, kako je naveo, govore predstavnici Stranke slobode i pravde, već da se radi na oživljavanju te planine, uz povećanje površine izletišta sa 102 na 117 hektara, što neće dovesti do narušavanja prirode.
Skupština je odlučila i da će dosadašnja vd direktorka Javnog komunalnog preduzeća Kruševac Snežana Radojković ubuduće biti direktorka tog preduzeća.

Usvojene su i tri tačke koje su po hitnom postupku stavljene na dnevni red. Data je saglasnost na aneks ugovora o koncesiji za obavljanje farmaceutske delatnosti, usvojen je predlog Plana detaljne regulacije proširenja Novog groblja te Predlog odluke o izradi PDR-a za građevinsku operativu “Tehnogradnje” u Globoderu.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top