Na protestu “Pravda za Tamaru Milić” zatražena krivična odgovornost lekara i medicinskog osoblja

Postavljeno: 23.08.2019

U centru Kruševca održano je najavljeno protestno okupljanje zbog smrti trudnice Tamare Milić koja je nakon trodnevnog lečenja u Kruševačkoj bolnici u stanju razvijene sepse prebačena u Klinički centar Niš gde je deset dana kasnije i preminula. Organizatori protesta zatražili da se oglasi ministar zdravlja, te da odgovorni za Tamarinu smrt krivično odgovaraju

Protestni skup započeo je minutom ćutanja za Tamaru, a potom su pred stotinak učesnika koji su nosili majice sa natpisom “Pravda za Tamaru Milić”, vidno potresene govorile Tamarina kuma i sestra, Jelena Ilić i Katarina Stanojević.

Mi ovim protestom ne možemo vratiti Tamaru, ali potrudićemo se da se Tamara više ne ponovi – rekla je Jelena Milić, koja se zapitala da li je ovo još jedan u nizu slučajeva neodgovornosti kruševačke ginekologije čije osoblje je, kako je rekla, dozvolilo da Tamara ode za Niš u septičkom šoku, te izrazila sumnju da je reč o nemaru medicinskog osoblja zbog vikenda.

Jelena, koja je i administratorka fejsbuk grupe “Pravda za Tamaru Milić” sa više od sedam hiljada pratilaca, rekla je i da je nakon osnivanja ove grupe u njen inboks stiglo mnogo priča sa kruševačke ginekologije koje pacijentkinje nisu smele da ispričaju javno.

Dokle god budemo ćutali, Tamara će se ponavljati– poručila je Jelena.

Tamarina sestra, Katarina Stanojević, poručila je da pred skupom stoji u ime svih žena i majki koje strepe da bi im se mogla dogoditi Tamarina sudbina.

Da li je moguće da oni koji su se zakleli čašću da će svakog lečiti, dozvole tako nešto, a da niko nema hrabrosti da se protiv toga bori, pa puštamo da ljudi umiru, da umiru deca – kazala je Katarina.

Na skupu su izneti i zahtevi da se o slučaju Tamare Milić oglasi ministar zdravlja Zlatibor Lončar, da odgovorni za smrt Tamare Milić i njene bebe krivično odgovaraju, te da Ministarstvo dodatno angažuje inspekcijske službe na kontroli rada medicinskog osoblja.

Zahtevamo da se stane na put neljubaznosti, nestručnosti, neodgovornosti i bahatom ponašanju medicinskog osoblja, a pogotovo lekara ne samo u Kruševcu već u celoj Srbiji – rekla je na kraju Jelena Ilić. Ona se u ime porodice i prijatelja Tamare Milić zahvalila Kliničkom centru Niš, a posebno timu lekara na odeljenju anestezije i reanimacije na čelu sa načelnikom Dragišom Ljubenovićem, na požrtvovanoj borbi za život Tamare i nene bebe.

Učesnici protesta su potom prošetali do kruševačke Opšte bolnice gde su Jelena i Katarina pokušale da predaju zahteve bolničkoj upravi, ali kako u upravnoj zgradi više nije bilo nikog, najavile su da će to učiniti sutra u prepodnevnim satima.

Na mestu protesta organizatori su izlepili flajere u kojima se najavljuje borba za donošenje takozvanog Tamarinog zakona za sve trudnice koji bi obezbedio humaniji i odgovorniji odnos zdravstvenih radnika prema budućim mamama i bebama. 

Tamara Milić je u sedmom mesecu trudnoće preminula 1. avgusta u Kliničkom centru Niš. Mediji su preneli da je ta zdravstvena ustanova saopštila da je pacijentkinju primila 23. jula, sa razvijenom sepsom i da je, uprkos naporima lekara i desetodnevnoj terapiji, Tamara preminula. Ona je prethodno, od 20. do 23. jula lečena u kruševačkoj Bolnici.

Krivična prijava za nesavesno pružanje lekarske pomoći koju je Tamarin suprug, Lazar Milić, podneo protiv Opšte bolnice u Kruševcu dostavljena je Tužilaštvu koje je naložilo policiji dalje prikupljanje činjenica o ovom slučaju. 

Kako se nezvanično saznaje, u Opštoj bolnici je okončan postupak unutrašnje kontrole stručnog rada koji je nakon smrti Tamare Milić najavila direktorka Vesna Stević Gajić, ali je nakon toga započeo inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja koji je u toku.

Ostale vesti

Komentari

  1. Sloba kaže:

    To sto je porodilja preminula od sepse ne znaci nuzno da je to bilo zbog greske lekara. Danas postoje sojevi bakterija koji su rezistentni na sve postojece antibiotike tako da se polako vracamo u pre-antibiotsku eru u kojoj nije bilo pomoci u slucaju sepse.

1 thought on “Na protestu “Pravda za Tamaru Milić” zatražena krivična odgovornost lekara i medicinskog osoblja

Comments are closed.

back-to-top