Mlade rokerke u nedelju pred kruševačkom publikom  

Postavljeno: 15.07.2022

Šesta generacija mladih rokerki kruševačkoj publici predstaviće se u nedelju (17.jul) u 18 časova, na koncertu koji će biti održan ispred Kulturnog centra. Za svoj prvi nastup pripremaju se sa svojim mentorkama, mladim muzičarkama sa alternativne scene, u okviru sedmodnevnog Kampa za devojčice koji se trenutno održava u Kruševcu. O nastanku kampa, tehnikama rada i budućim planovima razgovarali smo sa koordinatorkom projekta, Katarinom Mitić.

Rok kamp namenjen je devojčicama uzrasta od 11 do 14 godina koje žele da se bave rok muzikom, da nauče osnove ili usavrše sviranje električne gitare, bas gitare, bubnjeve ili klavijature, a za nešto starije predviđeno je učenje muzičke produkcije i snimanje zvuka.

Devojčice iz petnestak gradova Srbije, već danima predano vežbaju kako bi se pripremile za koncert zakazan u nedelju. U prijatnoj i druželjubivoj atmosferi, posvećene mentorke uče ih tehnikama sviranja, pisanja pesmama i muzičke produkcije. Radionice i probe traju nekoliko sati dnevno, dok je veče rezervisano za kreativno osmišljen edukativni program i druženje.

Foto: Tanja Drobnjak

Rok kampu, nastalom iz pilot projekta, prethodila je serija bubnjarskih radionica iz 2016. godine, koje su se održavale u tri grada Srbije. Ideja o kampu u našoj zemlji rodila se po uzoru na rok kampove širom sveta, koji poput Švedske neguju ovaj način inspirisanja mladih kvalitetnom muzikom.

Imali smoogromno interesovanje. Prijavilo se preko 50 devojčica, pa smo po uzoru na druge svetske rok kampove za devojčice došli do zaključkada devojčicama, pored opcije bubnja, ponudimo da napravimo ceo bend i ceo kamp,gde one zapravo mogu da probaju da sviraju te različite instrumente koji su stereotipno manje zastupljeni među devojčicama, kasnije devojkama i ženama – objasnila je naša sagovornica.

Kako je ovo jedini Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope, organizatori se trude da svojim primerom inspirišu koleginice i kolege iz regiona kako bi krenuli njihovim stopama.

-Mi mislimo da smo na dobrom putu i da je rok kamp za devojčice važan segment kada je u pitanju muzička scena, odnosno građenje rodno ravnopravne kulture scene uopšte.

Kamp se svake godine održava u drugom gradu Srbije, a interesovanje za njegovo pohađanje je veliko. Zbog ograničenog kapacitata, nakon konkursa se vrši određena selekcija, a prednost imaju devojčice iz manjih mesta.

-Imamo puno prijava iz Beograda, ali decentralizacija jeste jedan važan segment ovog projekta i otuda ove godine mi u Kruševcu. Jako nam je drago što smo ove godine ovde, zato što smo do sada imali jako malo prijava iz Kruševca i nadamo se da ćemo ih posle ove godine imati dosta više.

Foto: Kaća Dimitrijević

Prilikom prijave, devojčice su imale mogućnost da odaberu jedan od četiri ponuđena instrumenta, a od 2019. godine dostupan je i kurs muzičke produkcije i snimanja zvuka.

-Kurs je namenjen devojčicama, koje već u tom najranijem uzrastu mogu da steknuznanja koja su danas neraskidiva sa muzičkim izvođaštvom i stvaranjem muzike.Ove godine imamo tri polaznicei to je jedini kursgde primamo devojčice koje su već učestvovale na ranijimRok kampovima i koje već imaju predznanje sviranja instrumenta. Sa njima rade dve supermentorke koje ih uče sjajnim stvarima koje će moći da primene u kućnim uslovima i da možda samostalno snime pesmu nakon ovog kursa.

Pored primarnog muzičkog fokusa, u kampu se sprovode mnogobrojne edukacije. Druženje, vežbanje i zajednički nastupi pomažu devojčicama da se oslobode treme od javnog nastupa, a rad u timu uči ih toleranciji i razvijanju empatije.

-Nama često dođu vrlo introvertne i zatvorene devojčice i onda posle kampa roditelji nam kažu da to više nije isto dete i da ne mogu da verujete kakva se promena desila. To se desi za samo sedam dana, a zamislite da je to sistemski uređeno i da imamo u školama takvu vrstu edukacije.

Stereotipno, muzička rok scena i sviranje instrumenata poput bubnjeva i gitare uglavnom se vezuju za jači pol. Između ostalog, cilj ovog projekta i aktivnosti koje sprovodi Kolektiv mladih žena Femix je i afirmacija stvaralaštva devojčica, devojaka i žena.

-Mi se zapravo trudimo da te uslove poboljšamo. Ja iskreno verujem da će svako ko je dobar u nečemu, uz trud i rad, dobiti šansu da to bude i njegova glavna profesija. Kroz kamp mi pružamo uvid u dobre primere iz prakse,zato dovodimo mentorke, kako bi devojčice videle da na našoj alternativnoj muzičkoj sceni postoje itekako uspešne muzičarke, koje se bave koncertnim izvođenjem, snimanjem pesama i albuma, i kojima to nije samo hobi, već i glavno zanimanje.

Foto: Kaća Dimitrijević

 

Poznati po dobrom gostoprimstvu, Kruševljani su se i ovog puta pokazali kao srdačni domaćini, omogućivši gostima i devojčicama lep i prijatan boravak.

-Dočekani smo vrlo toplo i osećamo se kao kodsvoje kuće.Mislimo da je to dobar pokazatelj da je Kruševac kao grad otvoren za ovakve stvari i da ima prostora da se unapredi kulturno delovanje ovog grada.

Zaslužne za afirmaciju i podsticanje, spremne da svoja znanja i veštine prenesu na neke nove generacije, te svojim uspešnim karijerama inspirišu devojčice, svakako su mentorke Rok kampa.

Ove godine su čak dve mentorke učesnice iz prethodnih izdanja Rok kampa za devojčice, Milica Mitić na gitari i Katarina Zarić na bas gitari. Aleksandra Stamenković iz benda “Jenner” je takođe mentorka na gitari, dok je na bas gitari Marija Uzunovska. Mentorke za bubnjeve su Selena Simić iz benda “Nemesis” i Biljana Šunjka iz benda “Čupavci”, dok su im se na klavijaturi pridružile Marija Nikolić i Marija Gavranović. Iva Mišović, koja stvara pod imenom Iva Lorens, učesnicama je pomagala oko tehnike pevanja i u pisanju autorskih pesama, dok je Ariadna Vrljanović–Zhao (Realma) mentorka za produkciju. Mentorski tim i ove godine predvodi jedna od osnivačica Rok kampa za devojčice Selena Simić.

J.A.

Naslovna fotografija: Kaća Dimitrijević

 

Ostale vesti

back-to-top