Ministari obišli Vaspitno popravni dom, dobili poklone od štićenika, članova fudbalskog tima

Postavljeno: 11.04.2016

Ministar pravde, Nikola Selaković i ministar omladine i sporta, Vanja Udovičić, obišli su Vaspitno popravni dom u Kruševcu, ustanovu u kojoj je tokom prethodne tri godine renovirano više objekata, za šta je ukupno izdvojeno oko 25 miliona dinara

Uslovi za život maloletnih štićeniika, kojih je trenutno oko 200, su sada, kako su konstatovali resorni ministri, neuporedivo bolji i humaniji.

 

Tokom posete oni su obišli prijemno odeljenje koje je potpuno rekonstruisano, potom Upravnu zgradu na kojoj su zamenjeni prozori, školu na kojoj su radjeni krov i fasada, kuhinju, fiskulturnu salu, ali i ruinirani objekat otvorenog odeljenja, koji se priprema za rekonstrukciju.

Ministri su izašli i na fudbalski teren, napravljen pre dve godine, kada je u Domu formiran i fudbalski klub „Mladost“, a ekipa koju čine štićenici i radnici VP doma ima 25 vezanih pobeda i prva je na tabeli Gradske lige Kruševac.

 

IMG_1755_1

Kroz donošenje novog Zakona o maloletnim učiniocima krivičnih dela posvetićemo još veću pažnju, kako prevenciji tako i sankcionisanju maloletnih lica koja se u ranim godinama života odaju kriminalu, a Vaspitno popravni dom ćemo sve više jačati kao ustanovu iz koje neće, kao što je to nekada bio slučaj, izlaziti školovani kriminalci, već uzorni gradjani“ kazao je novinarima nakon obilaska VP doma, ministar pravde, Nikola Selaković.

Primer VP doma, ustanove u okviru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija je, kako je dodao, sjajan primer uradjenog u čitavoj Upravi, ali i jedan od najboljih primera odlične saradnje izmedju loklane samouprave i ministarstva pravde

 

– Vidimo da je nasuprot činjenici što poslednjih godina zbog mera štednje i zbog racionalizacije svake godine imamo sve manji bužet, naše ustanove su sve bolje, sve opremljenije, sve humanije i pružaju mnogo bolje uslove za resocijalizaciju i korekciju onim licima koja u njima borave – kazao je Selaković i najavio da će renoviranje preostalih dvadesetak odsto objekata biti uradjeno tokom ove i sledeće godine.

IMG_1795_1

Govoreći upravo o razlici u uslovima u kojima su štićenici živeli ranije i sada ministar omladine i sporta, Vanja Udovič, je rekao da svako ima pravo na normalan razvitak, da pod normalnim uslovima provodi vreme, odnosno da se oporavi od problema zbog kojih se kao mlad čovek i našao u VP domu. Kazao je da je razvijanje sportske infrastrukture u ovim ustanovama veoma bitno, da je sport vid vaspitanja i razvitka mladog čoveka, te da se pokazalo da kroz sport može da se vrši resocijalizacija, „da shvatite da podnosite i poraz ali i da se nosite sa pobedama“.

Ministri su porazgovarali sa štićenicima, članovima ekipe FK kluba „Mladost“, koji su im uručili prigodne poklone.

IMG_1766_1

Gradonačelnik Kruševca, Dragi Nestorović, kazao je da je ovo što je uradjeno na poboljšavanju uslova života u VP domu primer kako zajedničkim delovanjem i složnim radom naldežnih republičkih institucija, lokalne samouprave, te društveno odgovornih preduzeća, mnogo može biti uradjeno.

Tokom prethodne tri godine je, kako je novinarima kazao upravnik VP doma, Ivan Mijailović, u radove na objektima u toj ustanovi uloženo 10 miliona dinara sopstvenih sredstava, 9 miliona dinara je stiglo iz Ministarstva pravde, a 5 miliona dinara su bile donacije.

Ostale vesti

back-to-top