Ministar Đorđević u poseti Kruševcu

Postavljeno: 21.01.2020

Nakon posete Narodnom muzeju i uručenja guseničara za korisnike invalidskih kolica, obezbeđenog u okviru projekta “Kultura za sve”, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević, obišao je Centar za socijalni rad i Vaspitno popravni dom u Kruševcu

Uređaj za penjanje invalidskih kolica uz stepenice, pored Narodnog muzeja u Kruševcu, dobili su  muzeji u Čačku i Užicu i pozorište u Kraljevu. Guseničari su obezbeđeni u okviru projekta „Kultura za sve“ koji je na inicijativu  i u saradnji sa Udruženjem „Centar za edukaciju i rekreaciju“ sprovelo Ministarstvo za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kao ministaarstvo smo promenili pristup problemu osoba sa invaliditetom i želja nam je da upravo udruženja osoba sa invaliditetom budu nosioci tih projekata. Mi odvajamo novac, a oni su ti koji predlažu projekte , predlažu kako i na koji način da im se pomogne – kazao je ministar, dodajući da  je u planu da se i druge ustanove u kulturi prilagode osobama sa invaliditetom, u smislu dostupnosti.

A u želji da se  pošalje jasna poruka da su osobe sa invaliditetom korisni članovi  društva, ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, zapošljava i osobe sa invaliditetom. 

Da bi bili primer drugima, u ministarstvu zapošljavamo osobe sa invaliditetom . Oni su ravnopravni i rade podjednako dobro svoj posao kao i svi drugi , tako da bi svi trebalo da im daju šansu- poručio  je ministar.

Sa do nedavno direktorkom kruševačkog Centra za socijalni rad a sada pomoćnicom ministra za brigu o porodici i socijalnoj zaštiti, Slađanom Čabrić, Đorđević je obišao  ovu ustanovu socijalne zaštite za koju je kazao da funkciniše dobro i da ima kvalitetnu saradnju sa lokalnom samoupravom.

Želja nam je bila da posetimo jedan Centar koji funkciniše dobro i da na taj način pošaljemo poruku nekim lokalnim samoupravama u Srbiji da moraju više pažnje da posvete centrima za socijalni rad jer od njihove podrške , uz naravno podršku ministarstva, zavisi i kvalitet usluga koje Centri pružaju građanima– kazao je on.

Podsetio je i da će se ove godine otpočeti sa izgradnjom novih centara za socijalni rad, a kako bi zaposleni dobili bolje uslove za rad, kao i veću bezbednost, kako radnika tako i korisnika. 

To je veliki projekat ministarstva, za početak će to biti četiri centra, ali verujem da će izgradnja biti proširena na celu Srbiju. Ono što će biti specifično je da će svi ličiti jedan na drugi, te da će tako biti ne samo pristupačniji i funkcionalniji, već će i uštede prilikom njihove izgradnje biti efektne– kazao je ministar

Diretorka Centra za socijalni rad, Jovana Dinjić, istakla je da je ovo prvi put da posle više godina ministar poseti Centar.

To je dobra prilika da se pokažu rezultati Centra kao i rada na terenu. Nadam se da će se dobra saradnja Centra sa resornim ministarstvom nastaviti i da ćemo i dalje uspešno sarađivati i delovati u svim zajedničkim aktivnostima i projektima, sve u interesu naših korisnika u sistemu socijalne zaštite- rekla je Dunjićka.

Ministar je  posetio i Vaspitno popravni dom , istakavši tom prilikom da je briga o mladim ljudima  od velike važnosti, te da oni koji su u detinjstvu i mladosti počinili nešto što ih je dovelo u ovakvu ustanovu, zaslužuju bolju budućnost. Kako bi se bolje upoznao sa uslovima boravka štićenika, obišao je ženski i paviljon za boravak maloletne dece , te Kabinet za istoriju. 

Ono što je najbitnije je da imamo pespektivu šta ćemo sa tim mladim ljudima kad izađu odavde. Ne smemo da ih prepustimo ulici i tome da se opet vrate ovde ili u neke druge kazneno popravne domove. Mi kao država svakako  ćemo pomagati i gledati da na svaki način pomognemo tim mladim ljudima da započnu jedan novi život koji će potpuno biti drugačiji od onog prethodnog- poručio je Đorđević, dodajući na kraju da su uslovi boravka štičenika vidno bolji u odnosu na ranije, u periodu od 2000-te do 2012. godine.

Upravnik VP doma u Kruševcu, Miloš Ristić, podsetio je da ova ustanova radi na resocijalizaciji štićenika kojih je u ovom trenuku oko dve stotine, od čega  oko 40 odsto maloletnih lica. 

Radimo na resocijalizaciji štićenika, imamo više programa, obučavamo ih za više zanimanja. U fazi smo i izgradnje hrama u okviru ustanove, što je takođe jedan vid resocijalizacije, kroz molitvu i veru- rekao je Ristić, dodajući na kraju i to da VP dom ima dobru saradnju sa Minsitarstvom  za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top