Handke trenutno među najčitanijim piscima u kruševačkoj Biblioteci

Postavljeno: 20.01.2020

“Moravska noć” i “Popodne pisca”, dela austrijskog pisca i dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, Petera Handkea, trenutno su među najčitanijim  u kruševačkoj Biblioteci

“Moravska noć”, jedna je od knjiga koja se kratko zadržava na policama  Biblioteke. Autobiografski je roman vezan za centralnu Srbiju , gde pisac  navodno napušta spisateljski posao i na brodu “Moravska noć” ispoveda se sedmorici prijatelja, u dugoj noći u kojoj će pričati o putu koji je prevalio u potrazi za sopstvenim korenima, ali i bežeći od žene koja ga progoni da mi mu došla glave. 

Pored Handkea, tražen je i roman “Čovek po imenu Uve” Frederika Bakmana, bestseler o džangrizavom komšiji i nekadašnjem predsedniku kućnog saveta koji i dalje svakodnevno ide u inspekciju po naselju, a čita se i “Brit-Mari je bila tu”, zabavna  priča o ljubavi i novim prilikama, ali i neočekivanim prijateljstvima koja nas mogu naučiti o tome ko smo zasta i šta smo sve u stanju da uradimo.

Od stranih autora, među traženijim  je i Rusinda Rajli i njen serijal “Sedam sestara” , zanosne bajke o ljubavi i gubitku,  aktuelan je i roman “Šaptač”, Donata Karizija, kao i “Moja genijalna prijateljica” Elene Ferante. 

Od domaćih autora, najtraženiji je roman “Gazde i sluge” Dejana Nikolića, priča koja spaja živote “običnog” čoveka sa životima pozantih ličnosti. Roman smešten  u doba velikih previranja u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a istorijske ličnosti poput kralja Aleksandra Karađorđevića, kraljice Marije i Branislava Nušića, samo su neki od likova čiji će se životi ukrštati sa životima čitaocu (ne)pozantih ljudi. 

Od naših autora,  tražen je i Vladimir Kecmanović ( “Sibir” i “Osama”), potom Vladimir Pištalo ( “Milenijum u Beogradu), te “Gvozdeni puk”, Darka Nikolića.  

Od svetskih klasika najtraženiji su Dostojevski,  Balzak i Čehov, a od domaćih su najčitaniji Andrić, Crnjanski i Selomović.

Kruševačka Biblioteka trenutno ima oko 6.500 članova , a čitaocima je na raspolaganju preko 160.000 knjiga i  blizu 67.000 naslova.

D.P.

 

Ostale vesti

back-to-top