Milutin Mojsilović, poslednji naivac bošnjanske kolonije

Postavljeno: 26.09.2020

U Bošnjanu kod Varvarina, nekada selu harmonikaša i Kolonije naivnih slikara, sve je manje muzičara, a od nadaleko čuvenih naivaca danas radi samo Milutin Mojsilović (68). On je ostao veran veštini slikanja i na platnu je uspeo da sačuva život na selu, vodenice na Zapadnoj Moravi i vrati iz zaborava sećanje na to kako se nekad živelo i radilo

– Živim na selu i normalno je što želim da sačuvam vreme i običaje iz moje i mladosti mojih predaka i vršnjaka – svedoči Milutin. – Bilo nas je dovoljno da smo u prošlosti imali čuvenu Koloniju naivaca, a sada sam ostao usamljen – dodaje.

Vrsni i cenjeni poznavalac naivnog slikarstva ne beži ni od drugih tema. Tako je, na primer, slikom ovekovečio Varvarinsku bitku. Nisu izostala ni priznanja.

– Najdraže je ono sa Trijenala u Avru u Francuskoj, među 600 učesnika – priseća se. Trudi se, kaže, da koliko – toliko sačuva uspomene na svoje bivše kolege, naivne slikare.

– Oni su mnogo toga dobrog uradili, a zadovoljavali su se sitnim životnim pohvalama. U Kovačici i Vojvodini, na primer, najpoznatije naše kolege u Srbiji uspele su da dobiju i penziju. Nas su samo pozivali kada su neke svečanosti da im se nađemo i pokažemo šta to Bošnjane ima. To nije dobro – kaže Milutin.

Majstor naivnog slikarstva radi najčešće tokom zime. Drugih dana u godini posvećen je poljoprivredi od koje živi sa porodicom.

Lj.Marković

Ostale vesti

back-to-top