Miliji Vukoviću posthumno priznanje Zajednice srpskih pozorišta

Postavljeno: 07.11.2020

Na nedavno završenom Festivalu “Joakim Vujić” u Vranju, Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije posthumno je dodelila plaketu Miliji Vukoviću, prvaku Kruševačkog pozorišta, za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji

Milija Vuković, koji je preminuo u aprilu ove godine, profesionalnu glumačku karijeru započeo je u Kruševačkom pozorištu 1973. godine, ulogom Maneta u predstavi “Zona Zamfirova”. Veran glumačkom kolektivu Kruševačkog pozorišta ostao je do kraja svoje profesionalne karijere, iako je pozivan da se pridruži ansamblu Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ostvario je niz sjajnih dramskih uloga koje su mu donele status prvaka u matičnom pozorištu, a u kasnijim godinama oprobao se i kao reditelj. Široj javnosti poznat je i po ulogama u filmovima “Lager Niš”, “Kuća pored pruge”, “Neka čudna zemlja”, kao i po ulogama u televizijskim serijama “Srećni ljudi” i “Selo gori, a baba se češlja”.

Tokom svoje pozorišne karijere dobio je veliki broj nagrada, među kojima i nagradu za životno delo na 27. Nušićevim danima u Smederevu, 2010. godine. U martu 2018. dodeljena mu je nagrada „Vitez od čarapanije” Međunarodnog festivala “Zlatna kaciga” u Kruševcu, a početkom novembra je posthumno nagrađen od strane Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji i doprinos kulturi uopšte.

M.S. – N.B.

Ostale vesti

back-to-top