Kovid iskustva pacijenata i lekara: Oprez od 7. do 10. dana

Postavljeno: 08.11.2020

Iako većina obolelih ima blažu kliničku sliku, kod izvesnog broja kovid pacijenata ona može prerasti u težu, pa i tešku. Prema iskustvima koje su kruševacgradu preneli i pojedini pacijenti i lekari, iznenadan obrt često se dešava baš između sedmog i desetog dana od početka simptoma. Zato se obolelima savetuje oprez, a mnogo tečnosti, vitamini i potpuno mirovanje sve do potpunog prestanka bolesti, ključne su preporuke za sve koji imaju simptome bolesti

Prema svedočenju 55-godišnje sugrađanke koja je pre nekoliko meseci zbog korone ležala na Infektivnom odeljenju kruševačke Bolnice, prvi simptomi bili su izuzetno blagi. Temperatura koju je u međuvremenu dobila bila je na granici, a kašljala je samo povremeno.

– Izgledalo je kao da sam prehlađena. Posle dva do tri dana čak mi je bilo i bolje, tako da sam se vratila redovnih dnevnim aktivnostima.

Odjednom, posle nedelju dana od prvih simptoma, ujutru je krenuo uporan kašalj, temperatura je rasla i do večeri bukvalno više nisam mogla da stojim na nogama. Odmah sam otišla na pregled, utvrđeno je da imam upalu pluća i smeštena sam u bolnicu. Otežano sam disala ali su lekari smatrali da ne treba da budem na respiratoru.

Nakon terapije koju sam dobila vrlo brzo sam se osećala bolje, ali sam videla i pacijente koji su se bukvalno borili za vazduh i toliko su bili uplašeni da su lekari morali da ih mole da sarađuju. Otpuštena sam iz bolnice vidno oporavljena, ali je virus očigledno ostavio posledice, jer i sada, nekoliko meseci kasnije, osećam blagu malaksalost – kaže naša sagovornica.

Da je bolest nepredvidiva, te da ne sme biti opuštanja i kada krene u blažoj formi, rekli su nam i lekari sa kojima smo razgovarali.

– Kod većine pacijenata sve prođe bez ikakvih posledica, ali su naša dosadašnja iskustva takva da svima koji se razbole savetujemo da budu oprezni. Dešavalo se da simptomi na samom početku budu baš blagi, a onda odjednom, između sedmog i desetog dana, krene visoka temperatura, dođe do komplikacija pa i do pneumonije.

Zato je savet svim kovid pozitivnim pacijentima da se ne opuštaju, da unose veće količine tečnosti, dosta vitamina i da strogo miruju sve dok im ne bude potpuno dobro – savetuju lekari, uz napomenu da kovid pozitivni pacijenti na kućnom lečenju, u slučaju pogoršanja kliničke slike, odmah treba da se jave u kovid ambulantu.

Inače, dosadašnja isksutva pokazala su da su gubitak čula ukusa i mirisa najčešći pokazatelj da je neko zaražen korona virusom, a od ostalih simptoma javlja se temperatura, od granične do baš visoke, potom kašalj, malaksalost, bol u mišićima i zglobovima.

U jednom periodu, među pacijentima koji su se javljali u kovid ambulatu, bilo je dosta onih koji su imali dijareju. Iz dosadašnjih iskustava, kod manjeg broja pacijenata javlja se samo jedan od navednih simptoma, dok se kod većine javlja više simptoma istovremeno.

Bilo da je reč o jednom ili više simptoma, važno je javiti se u kovid amblantu radi dijagnostike i lečenja, te daljeg praćenja toka bolesti.

Tekst je nastao zahvaljujući finansijskoj podršci European Journalism COVID – 19 Support Fund

D.P.

Ostale vesti

back-to-top