Među 19 preduzeća u Grupaciji odbrambene industrije – Tri fabrike iz Rasinskog okruga

Postavljeno: 24.01.2020

Nedavno formirana Grupacija je, nakon što je Vlada donela Uredbu, saopštila da se udruživanjem stvaraju uslovi da fabrike odbrambene industrije efikasnije osvajaju nove tehnologije i proizvode složene borbene platforme za potrebe Vojske Srbije, kroz jasnu ulogu svakog preduzeća u tehnološkom lancu proizvodnje

U Grupaciji odbrambene industrije koju je Vlada formirala Uredbom, donetom 31. decembra prošle godine, sa ciljem ostvarivanja strateških interesa Srbije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme, su tri preduzeća iz Rasinskog okruga, kruševačka „Trajal korporacija“ te trstenička PPT Namenska i PPT TMO (Fabrika tehnološko – metalurške  obrade). 

Anđelka Atanasković, direktorka PPT Namenska, rekla je za list GRAD da je Uredba za to preduzeće veoma bitna, pre svega zbog konverzije.

To znači da ćemo moći da uradimo konverziju i da postanemo preduzeće sa većinskim državnim vlasništvom jer trenutno imamo 68 društvenog učešća. Naše preduzeće je nosilac razvojnih poslova za Ministarstvo odbrane, imamo više od 20 projekata koje radimo sa Ministarstvom i Vojno – tehničkim institutom, što Namensku prepoznaje u državi kao glavnog proizvođača i nosioca modernizacije naoružanja – rekla je Anđelka Atanasković, direktorka PPT Namenska.

To preduzeće zapošljava 710 radnika, a prema rečima direktoke, trenutno se 90 odsto proizvoda izvozi, dok su ostali kapaciteti usmereni na projekte za Ministarstvo odbrane što znači da će se taj odnosno u budućnosti menjati. Među najznčajnijim proizvodima vojnog programa su vozila Mali Miloš, Oganj, te različite vrste naoružanja. 

Novoformirana Grupacija je, nakon što je Vlada donela pomenutu Uredbu, saopštila da se udruživanjem stvaraju uslovi da fabrike odbrambene industrije  efikasnije osvajaju nove tehnologije i proizvode složene borbene platforme za potrebe Vojske Srbije, kroz jasnu ulogu svakog preduzeća u tehnološkom lancu proizvodnje.

Kroz Program razvoja kapaciteta fabrika iz Grupacije OIS, koji donosi Vlada, obezbediće se veći nivo investicionih ulaganja u naše fabrike. Formiranjem Grupacije konačno će biti rešeni dugogodišnji problemi dugovanja fabrika koji datiraju iz perioda pre 2013. godine. Stvaraju se uslovi da se završi proces konverzije dugova u kapital poverilaca i da se bilansi naših fabrika očiste balasta iz prethodnog vremena opterećenog sankcijama i bombardovanjem.  Biće rešen i dugogodišnji problem društvenog kapitala u fabrikama OIS koji će postati vlasništvo države. Za vrednost preuzetog društvenog kapitala država Srbija je u obavezi da investira u razvoj fabričkih kapaciteta minimalno u vrednosti preuzetog društvenog kapitala – navedeno je u zajedničkom saopštenju Grupacije. 

Podsećaju, takođe, da Uredba potvrđuje da država Srbija ostaje većinski vlasnik fabrika odbrambene industrije.

Uredba o formiranju Grupacije odbrambene industrije Srbije, koju je Vlada donela 31. decembra prošle godine, stupila je na snagu 8. januara, a Grupacija  je zvanično trebalo da počne da radi 23. januara. Nju čini 19 preduzeća namenske industrije, koja imaju najmanje 51 odsto državnog ili društvenog vlasništva. Od 19 preduzeća 15 je fabrika namenske industrije koje su nosioci odbrambenih tehnologija, a četiri su nosioci bazične tehnologije. Udredbom je predviđeno i da Vlada obrazuje Savet za odbrambenu industriju koji upravlja Grupacijom, koji čine predsednik Saveta, četiri potpredsednika i ostali članovi, koji su predsednici nadzornih odbora u pravnim licima koja pripadaju Grupaciji. Vlada rešenjem imenuje i razrešava članove Saveta, na predlog Ministarstva odbrane. 

J.B. 

Članovi Grupacije

Među članovima Grupacije kao nosioci odbrambenih tehnologija su: Trajal Kruševac, Prva petoletka Namenska Trstenik, Prva iskra – Namenska iz Bariča, Milan Blagojević – Namenska iz Lučana, Prvi partizan Užice, Zastava oružje Kragujevac, Sloboda Čačak, Krušik Valjevo, Teleoptik Žiroskopi Zemun, Jumko Vranje, Zastava Tervo Kragujevac, FAP Priboj, Utva avio industrija Pančevo, Borbeni složeni sistemi i Belom iz Beograda. Nosioci bazičnih tehnologija su PPT TMO Trstenik, Zastava Kovačnica Kragujevac, Kovački centar Valjevo i Korun Holding Užice.

Ostale vesti

back-to-top