Manje pacijenata u Kovid ambulanti, polovina – kontrolni pregledi

Postavljeno: 25.12.2020

U ovoj nedelji broj pregleda u Kovid ambulanti za 50-tak je manji u odnosu na prethodni period, kada se prosečno javljalo oko 500 pacijenata dnevno. Polovina tih pregleda su kontrolni. Za njih je od jula ukinut PCR kontrolni tekst koji se do tada radio nakon izolacije od dve nedelje

Od početka ove nedelje, u Kovid ambulanti neznatno se smanjio broj pregleda. Radnim danima obavi se između 450 i 460 pregleda dnevno, dok je taj broj ranije išao i do 500. Oko polovina obavljenih pregleda su kontrolni , a među onima koji se prvi put javljaju sa simptomima koji mogu da se dovedu u vezu sa korona virusom, u proseku je trećina pozitivna, saznaje KruševacGrad.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi podsećaju da se ne testira svaki pacijent koji dođe u Kovid ambulantu, već to zavisi od kliničke slike, tako da se dnevno uradi 60-tak testova. Svima koji dođu uradi se laboratorijska dijagnostika, a ukoliko je potrebno i rendgen pluća.

Na pitanje zašto se više ne rade kontrolni PCR testovi, u Zavodu za javno zdravlje kažu da su oni, po odluci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, ukinuti još u julu.

Dvonedeljnu izolaciju za pacijente sa simptomima kovida zaključuje Kovid ambulanta, a izveštaj o prekidu izolacije u mnogome zavisi od izjave samog pacijenta o tome kako se oseća i da li ima neke tegobe.Za kovid pozitivne pacijente koji nisu imali simptome bolesti, izolaciju može da zaključi i izabrani lekar.

Inače, cela zgrada ambulante „14.oktobar“ pretvorena je u Kovid ambulantu i sada ima osam ordinacija. Trenutno u dve smene radi 16 lekara, 24 medicinske sestre, pet radiloških tehničara, tri radiologa i šest laboranata. Na raspoalganju su tri aparata za laboratorijsku dijagnostiku i dva rendgen aparata.

U Domu zdravlja apeluju na građane da ne pokušavaju sami da se leče i da se obavezno jave u Kovid ambulantu ukoliko imaju simptome kovida, posebno kada je reč o starijim licima i pacijentima koji boluju od hroničnih bolesti. One kod kojih je potvrđeno da su zaraženi korona virusom, pozivaju da se odgovorno ponašaju i da ostanu i izolaciji, kako ne bi ugrozili druge.

D.P.

Ostale vesti

back-to-top