Lomljenje Božićne česnice

Postavljeno: 07.01.2023

Ove godine je, u sabornoj crkvi Sveti Đorđe, povodom najvećeg hrišćaanskog praznika – Božića, nakon kraće pauze zbog epidemijske situacije, nastavljeno organizovanje verskog obreda, lomljenja Božićne česnice.

Vernom narodu obratio se vladika David Perović rečima da Bogu zablagodarimo i čuvamo u srcima veru, nadu i ljubav, a prevashodno mir i spokojstvo. Besedu je završio rečima: „Srećna i Bogom blagoslovena nova 2023. godina! Mir Božiji, Hristos se rodi!“

Nakon Božićnje poslanice, usledilo je lomljenje česnice koju je pripremilo preduzeće „Branko Perišić“ u saradnji sa pekarom „Nana“. Tri zlatnika donirali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, predsednik Skupštine grada Predrag Vukićević i direktor fabrike „Hemofluid“ Jelica Đurović Petronijević, koji su prisustvovali događaju. Lomljenju česnice prisustvovali su i gradonačelnica Jasmina Palurović, njen zamenik Aleksandar Jovanović, načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić i brojni građani, kao i predstavnici javnog života.

Najviše sreće imali su Sofija Jocić, Dragana Stanković i Luka Trajković, koji su postali dobitnici zlatnika.

Dečji crkveni hor „Sveti knez Lazar“ izveo je prigodne Božićnje pesme, moderatori su bili učenici škole govora i glume Kulturnog centra Kruševac, a za goste i učesnike u programu, Vojska Srbije – kruševački garnizon, pripremila je posluženje.

Organizator svečanosti je Turistička organizacija grada Kruševca, pekara „Nana“ vlasnika Vladimira Lukića iz Kruševca i preduzeće „Branko Perišić“, pod pokroviteljstvom Grada i sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa kruševačkog dr Davida Perovića.

Izvor, tekst i foto: www.krusevac.ls.gov.rs

 

Ostale vesti

back-to-top