Kruševljanka preminula od posledica virusa Zapadnog Nila

Postavljeno: 20.09.2018

U Rasinskom okrugu su u ovoj sezoni od groznice Zapadnog Nila zvanično obolele četiri osobe, što je potvrđeno na osnovu uzoraka krvi koje su poslate na analizu na Institut „Torlak“.  Kako su objavili mediji ,starija žena iz Kruševca, jedna od četvoro zaraženih, od posledica tog virusa preminula je na niškoj Klinici za infektivne bolesti

U kruševačkom Zavodu za javno zdravlje kažu da je od početka ovogodišnje sezone prisustvo virusa potvrđeno kod troje ljudi sa teritoriji grada Kruševca, a da je nalaz bio pozitivan i kod jednog lica sa područja varvarinske opštine.

Epidemiolozi kažu da oko 80 odsto inficiranih nema nikakve simptome i znake bolesti, da se blagi simptomi koji podsećaju na oboljenja slična gripu javljaju kod 10 do 20 odsto populacije, te da samo jedan na 150 inficiranih ima težu kliničku sliku.

Kod takvih osoba, kako ističu, javlja se groznica i glavobolja, dolazi i do ukočenosti vrata, dezorjentacije, kome, mišićne slabosti i paralize, gde takvi simptomi mogu trajati i po nekoliko nedelja, uz moguća trajna neurološka oštećenja. Kod pojedinih , uglavnom starijih osoba, može doći do meningitisa i encefalitisa, što zahteva bolničko lečenje.

Kako objašnjavaju u Zavodu za javno zdravlje, rezervoari zaraze su ptice čijim se sisanjem krvi zaraze komarci koji na taj način zaraženi i prenose infekciju na ljude i druge životinje. Bolest se, kako naglašavju, ne prenosi sa čoveka na čoveka, s tim da se u retkim slučajevima može preneti transfuzijom zaražene krvi, transplatacijom tkiva zaraženih osoba, te za zaražene majke na dete tokom dojenja.

Prema rečima epidemiologa, ne postoji specifična terapija za zaražene niti vakcina protiv groznice Zapadnog Nila, a jedina prevncija je zaštititi se od uboda komarca.

Savet je da se prilikom boravka u prirodi nosi odeća koja pokriva ruke i noge, a da se na otvorenim delovima tela koriste repelenti , s tim da se oni ne smeju koristiti kod dece mlađe od dva meseca.

Takođe, treba izbegavati boravak u prirodi u sumrak i zoru, kada su i aktivnosti komaraca najintenzivnije, a posebno treba izbegavati šume i močvarna tla jer su to područja sa velikim brojem komaraca.

Kako bi se zaštitili od ujeda, na vratima i prozorima domova trebalo bi postaviti zaštitne mreže, a kako komarci jaja legu u stajaćim vodama, savet je i da se najmanje jednom nedeljno prazni voda iz saksija za cveće i posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, kao i da iz dvorišta i sa terasa uklone sve nepotrebne posude koje se pune kišnicom.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut“, u ovoj sezoni, do 11. septembra, u Srbiji je registrovano 286 slučajeva obolevanja od groznice zapadnog Nila, sa 29 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

U Rasinskom okrugu zvanično su obolele četiri osobe, tri sa teritorije grada Kruševca a jedna sa područja varvarinske opštine.  Kako su objavili mediji, starija ženska osoba sa teritorije grada Kruševca, kod koje je potvrđeno prisustvo virusa, preminula je na Klinici za infektivne bolesti , niškog Kliničkog centra.

Ostale vesti

back-to-top