Kruševačka Toplana dobila pomoć države

Postavljeno: 29.12.2017

Novčanu pomoć u iznosu od 30 miliona dinara koju je kruševačka Gradska toplana dobila iz republičkog budžeta, biće iskorišćena za nabavku energenata i stabilizaciju ovog javnog preduzeća. Ukoliko ne bude  kvarova koji se zbog starosti toplovodne mreže ne mogu predvideti unapred, Kruševljani ove grejne sezone mogu očekivati stabilno grejanje

Direktor Gradske toplane, Dragan Azdejković, kazao je na danas održanoj konferenciji za novinare da je,  po prvi put za 37 godina postojanja, ovo preduzeće dobilo direktnu pomoć iz republičkog budžeta, te da će taj novac biti usmeren na strategiju stabilizacije preduzeća i ravnomernije snabdevanje energenata.

To je za nas velika pomoć  ali i veliki izazov, u smislu da ta sredstva moramo da upotrebimo pametno i da učinimo sve što je neophodno da postanemo  jaka i stabilna firma– kazao je on, dodajući da je kruševačka Toplana dobila pomoć zahvaljujući, pre svega, zalaganju predsednika  Srbije, Aleksandra Vučića i nekadašnjeg gradonačelnika a sada direktora BIA, Bratislava Gašića.

Govoreći o strategiji razvoja ovog javnog preduzeća, Azdejković je kazao da se trenutno radi na Planu detaljne regulacije naselja Kolonija.

Ovde imamo tri kotla snage oko 45 megavata, a za prebacivanje jednog kotla od 17 megavata dobili smo novu lokaciju u ulici Nikole Pašića. Sa tom lokacijom koja je blizu Aerodroma, otvara se mogućnost da dobijemo nove korisnike, a što nam je veoma značajno jer bez proširenja kapaciteta Toplana ne može da opstane– kazao je on.

Sa  izmeštanjem  pomenutog kotla na novu lokaciju, kako je istakao, ostvariće se i značajne uštede.

Od centralnog izvora koji snabdeva  80 odsto grada imamo dva kilometra mreže koja do samog grada nikoga ne greje, što su  veliki  gubici. Izmeštanjem jednog kotla smanjićemo i potrošnju energije i gubitke i,  što je posebno važno, smanjićemo i kvarove poput onih koje smo imali u poslednjih nekoliko dana- rekao je Azdejković.

Kao veliki problem naveo je i to što je  toplovodna mreža  stara preko 30 godina,  pa se i u ovoj grejnoj  sezoni dešavaju  „pucanja“.

Pre tri godine promenili smo nekoliko kilometara mreže, ali nam ostaje nekih 15-tak kilometara  mreže koja je stara preko 30 godina. Dok to ne rešimo imaćemo pucanja poput onih koja su se desila pre nekoliko dana u Kosančićevoj ulici. Ti kvarovi se ne mogu predvideti, ali ono što mi možemo i što činimo je da uvek reagujemo u najkraćem mogućem roku- rekao je on, dodajući da su i kotlovi stari preko 30 godina, da je samo u ovoj sezoni već bilo pet, šest intervencija na njima, ali da zahvaljujući angažovanju zaposlenih u tom preduzeću, građani nisu imali nikakve  probleme  zbog tih kvarova.

Dodatni finansijski problemi u ovoj godini, kako je rekao, nastali su i zbog novog načina obračuna potrošnje toplotne energije.

Nov način obračuna, gde je preko 50 odsto naših korisnika prešlo na kalorimetre, uticao je da Toplana u prethodna tri meseca ima manje prihode za 40 do 50 miliona. Konkretno nam se  smanjio prihod u avgustu, septembru i oktobru, jer su potrošači koji sada plaćaju po potrošnji,  kroz te račune imali obavezu da plate samo fiksni deo- rekao je on, uz objašnjenje da korisnici koji su ugradili kalorimetre, utrošenu energiju  počinju da plaćaju tek kad krene grejna sezona, dok ostalih šest meseci u godini plaćaju samo fiksni deo.

Od početka ove sezone kod mnogih građana  pometnju je, kako je kazao, izazvalo to što su dobili duple račune.

Građani koji grejanje plaćaju po kvadratnom metru, uz redovne račune, sada dobijaju i one na kojima se može  videti koliko bi  grejanje koštalo po realnoj potrošnji. Te račune naravno ne treba da plate jer oni  samo treba da pokažu koliko se toplotne energije stvarno utroši tokom jednog meseca – kazao je Azdejković, istakavši da su uporedni računi ujedno i pokazatelj u kojoj meri na  povećanu potrošnju može da utiče loša izolacija i zastarela sekundarna mreža.

– Toplana apeluje na građane da se preko skupština stanara što pre organizuju, kako bi se krenulo sa  edukacijom  korisnika na temu naplate potrošnje  po kalorimetru,  uštede  kroz izolaciju i,  ono što će biti najveći problem kod mnogih, održavanja sekundarne mreže-rekao je direktor Toplane.

Kazao  je na kraju  da energenata ima dovoljno, te da  ukoliko se izuzmu neplanirana „pucanja“, građani ove zime ne treba da brinu da li će im radijatori biti topli. Problema ne bi trebalo da bude ni tokom  novogodišnjih i božićnih praznika jer će od sutra pa sve do Božića, oba kotla raditi 24 sata.

Ostale vesti

Komentari

  1. Vladan kaže:

    Stigle pare. Verovatno su zato juče remontovali pumpe, a građani nisu imali grejanje.

1 thought on “Kruševačka Toplana dobila pomoć države

Comments are closed.

back-to-top