Konkurs za devojčice, prijava do 4. oktobra!

Postavljeno: 26.09.2021

Alternativni centar za devojke objavio je Konkurs za jednokratno stipendiranje Super devojčica. Tome je prethodilo pokretanje donatorske kampanje kako bi se obezbedila sredstva za pomenute stipendije

Iz kruševačke organizacije Alternativni centar za devojke obaveštavaju da je pomenuti Konkurs namenjen devojčicama od 8 do 14 godina sa teritorije Srbije, koje poseduju talente i/ili veštine iz oblasti nauke, sporta, ili umetnosti, a koje žive u težim životnim uslovima.

– Pojedinačne stipendije iznose 25.000 dinata, arok za prijavu na konkurs je 4. oktobar tekuće godine. Stipendije će biti uručene 11. oktobra na Međunarodni dan devojčica. O dodeli stipendija odlučivaće komisija sačinjena od mladih naučnica, sportistkinja, umetnica i aktivistkinja – navode u obaveštenju.

Pozivaju devojčice da se prijave:

Draga Super devojčice, Verujemo da svaka devojčica poseduje Super moći koje mogu da promene svet na bolje! Ukoliko i ti veruješ da imaš neki dar iz oblasti nauke, sporta ili umetnosti i želiš da tu svoju Super moć neguješ i razvijaš, mi želimo da ti pomognemo u tome! Pozivamo te da se prijaviš za jednokratnu stipendiju u iznosu od 25 000 dinara kojom želimo da doprinesemo razvoju tvojih talenata i veština!

Možete se prijaviti popunjavanjem formulara na linku:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdxZhCfojawtwQK-6zA24vqo8ggqAAtiS9h9ETz-ecX5b7J6A/viewform?fbclid=IwAR3bK9sPFakr3p86tKKh0yHoYXjErpjIXjbE5sVgbwez4-5FEQ9ywHoea_g

Kandidatkinje koje uđu u uži izbor biće pozvane na online intervju u periodu od 6. do 9. oktobra 2021. Informacije o dobitnicama novčane nagrade/stipendije objavićemo na našim društvenim mrežama na Međunarodni dan devojčica, 11. oktobra 2021. a pobednice konkursa i njihove roditelje obavestićemo emailom i/ili telefonom, nakon čega sledi potpisivanje ugovora o donaciji sa jednim od roditelja, kao i uručivanje stipendije uplatom preko tekućeg računa – preciziraju predstavnice Alternativnog centra za devojke.

Podsećaju da je, kako bi obezbedio sredstva za pomenute jednokratne stipendije, Alternativni centar za devojke je 1. septembra pokrenuo donatorsku kampanju koja traje do 30. septembra te da je do sada prikupljeno više od 230 hiljada dinara što je ukupno 9 stipendija, što znači da su potrebna sredstva za još jednu stipendiju. Donira se preko linka https://www.donacije.rs/projekat/podrzi-super-devojcice/?fbclid=IwAR3bK9sPFakr3p86tKKh0yHoYXjErpjIXjbE5sVgbwez4-5FEQ9ywHoea_g

Podsećaju da su kampanju za stipendiranje devojčica pokrenule jer se, možda rađamo jednaki/e ali nismo podjednako vrednovani/e u društvu i nemamo iste startne pozicije i mogućnosti.

Razlike i nepravde su svuda prisutne, ne zaobilaze nažalost ni najranjivije kategorije društva – decu. U većini slučajeva njihova iskustva povezivala je ista nit – detinjstvo opterećeno nepravdom i siromaštvom. Svesne smo da devojčice, pogotovo one koje žive u teškim životnim uslovima, nemaju podjednake šanse da se obrazuju i dobiju adekvatne uslove za razvoj svojih talenata i potencijala. Povodom Međunarodnog dana devojčica pokrećemo ovu kampanju kako bismo podigle svest o pravima devojčica i njihovom osetljivom položaju. Na taj način doprinećemo da nekoliko devojčica uzrasta od 8 do 14 godina razviju svoje talente kroz novčane stipendije koje će im omogućiti da pokriju troškove prevoza, finansiraju edukativne časove ili aktivnosti, kao i da nabave sportsku ili umetničku opremu. Međunarodni dan devojčica prvi put je obeležen 11.10.2012. godine od strane Ujedinjenih Nacija sa idejom da se utiče na povećanje svesti o mnogim problemima i nejednakostima sa kojima se suočavaju devojčica širom sveta – podsećaju iz Alternativnog centra za devojke.

J.B.

Ostale vesti

back-to-top