Konkurs AKC „Gnezdo“ za učešće u galerijskom programu

Postavljeno: 05.07.2022

Alternativni kulturni centar „Gnezdo“ je raspisao konkurs za umetnice i umetnike iz oblasti vizuelne umetnosti i performansa da izlože svoj rad u prostorijama „Gnezda”. O kakvom konkursu je reč, ko se sve može prijaviti i koje su nagrade predviđene otkriva za naš portal Marko Đorđević, dr društveno humanističkih nauka, član Stručnog saveta AKC „Gnezdo“.

– Pozivamo umetnice i umetnike da predlože koncept za izložbu u prostorijama našeg kulturnog centra, a pridruženo udruženje građana „Fakiri sa Juga“ će nagraditi po jednog autora iz dve kategorije i realizovati njihove izložbe – kaže Marko Đorđević, član Stručnog saveta AKC „Gnezdo“.

Prvu kategoriju konkursa čine umetnici/ce i umetničke organizacije, sa teritorije cele Srbije. Drugu, mladi (do 25 godina) i neafirmisani umetnici/ce, sa teritorije Rasinskog okruga. Dakle, stariji stvaraoci iz cele zemlje i mladi iz našeg kraja.

U prvoj kategoriji nagradu će činiti 50 hiljada dinara, pokriće za troškove transporta radova, putne troškove za izlagača, pokriće za troškove produkcije izložbe. U drugoj kategoriji, nagradu će činiti 10 hiljada dinara, kao i mentorska, tehnička, logistička i moralna podrška pri realizaciji izložbe. Tu je takođe i pokriće za troškove produkcije izložbe i pokriće za troškove pri realizaciji umetničkih dela.

Koncepte ocenjuje stručni savet galerije AKC “Gnezdo” koji osim Đorđevića čine Luka Knežević – Strika, slobodni umetnik, kulturni radnik,  potom Kaća Dimitrijević, samostalna umetnica, programska koordinatorka AKC “Gnezdo” i kulturna radnica i Nenad Dimitrijević, profesor srpskog jezika i književnosti, koordinator projekta “Gnezdo galerija 2022″. Prednost će imati koncepti koji: ostvaruju interakciju sa jedinstvenim tehničkim, fizičkim i vrednosnim karakteristikama izlagačkog prostora AKC “Gnezdo”, koji imaju otvoren i promišljen stav prema publici i kreativnom procesu (publika ima priliku da se uključi u proces stvaranja dela, bilo svojim tumačenjem ili konkretnim akcijama) i koji direktno ili indirektno preispituju mesto umetničke produkcije u savremenom srpskom društvu i oko njega (na granicama između srpskog i različitih balkanskih društava).

– Nema tematskih i medijskih ograničenja, postoje jedino smernice. Naime, kao član umetničkog saveta mogu da kažem da smo se složili da će prednost imati predlozi u kojima se naglašava interakcija između publike i umetničkih radova. Takođe, prednost će imati predlozi koji budu ispitivali društvenu funkciju umetničke proizvodnje u Srbiji i regionu -objašnjava Đorđević.

Ovakva izložba posebno može biti značajna za mlade, neafirmisane umetnike.

– Umetnički posao se grubo može podeliti na dva dela: stvaralački i izlagački. Izlagački je naizgled samo produžetak stvaralačkog, neki puki izlazak u javnost nasuprot autentičnog trenutka stvaranja. Međutim, bez publike nema dela. Sam proces izrade koncepta za izložbu pokreće jedan društveni kreativni proces koji je važan koliko i usamljeno stvaranje budućeg umetničkog dela. Smatram da je za mladog umetnika važno da što pre prođe to vatreno krštenje – smatra naš sagovornik.

AKC „Gnezdo“ jedinstven je umetnički prostor u Kruševcu i Srbiji, otvoren je za različite kulturne sadržaje i zato je idealan za ovakve izložbe.

– Dobro je izlagati u Gnezdu zato što puno polažemo u slobodu umetnica i umetnika. Insistiramo da sami biraju svoje teme, medije i pristupe. Izlagačka sezona 2021/22. je to pokazala. Izdvojio bih izložbu fotografija Vesne Stojković i nedavnu izložbu „Aleksandar Denić slika razbijački“. Vesna putuje po svetu i radi kao profesionalni fotograf. Denić je savremeni umetnik, medijski proizvođač i medijska ličnost. Prva izložba nas je provela kroz estetiku savremene fotografije, druga nam je bacila u lice čitavu ideološku, medijsku i društvenu zbrku Srbije 21. veka. Reč je o dva tipa savremene umetničke produkcije koje se nisu mogle videti nigde drugde u našem gradu – objašnjava Đorđević.

Zainteresovani umetnici i umetnice mogu se prijaviti do 14. avgusta, a detaljnije o samoj prijavi pročitajte na linku:

http://www.im-creator.com/free/nenadd037/javni_poziv_gnezdo_galerija_2022?fbclid=IwAR0z2GgvwpQdIbXOfPmbGTaCLCKcFh0Yp7xhXP-Pss1gXQ4XMsWi3fQVRIc

M.S.

Ostale vesti

back-to-top