Književni susreti u Biblioteci: Promocija monografije o Vojvodini u Kraljevini SHS

Postavljeno: 25.12.2021

U E-čitaonici Biblioteke u Kruševcu predstavljena je knjiga prof.dr Saše Markovića „Od prisajedinjenja do prekrajanja Vojvodina u Kraljevini SHS 1918-1941″. U pitanju je monografija u izdanju Arhiva Vojvodine, nastala kao produkt višegodišnjeg rada autora.

 -Ova monografija posvećena je pitanju političke istorije prostora Vojvodine, Srba na tom prostoru, ali i drugih naroda u vreme prisajedinjenja Kraljevini Srbiji i njenog života tokom postojanja Kraljevine Jugoslavije – kaže autor,  dr Saša Marković.

Nastala je kao plod višedecenijskog istraživanja autora.

Brojne arhive sam obilazio kako bih ovu monografiju napisao, a ona ukazuje na to da je zaista nacionalni interes Srba sa prostora Vojvodine bio da se ujedine sa sunarodnicima iz Kraljevine Srbije, te 1918. godine i da je to zapravo viševekovni stav, još od vremena seoba i da je konačno tada bio uspeo. U tom smislu je ova knjiga istoriografska i naučno osvetljava te događaje, a sve u svetlu aktuelnih političkih promišljanja o ideji samostalnog vojvođanskog indetiteta u odnosu na Srbiju, koje nema uporište u istoriji, o čemu ova knjiga i svedoči – objašnjava Marković.

Njegova namera bila je da širu kulturnu javnost upozna sa ovim događajima i da na taj način smanji postojeći nedostatak međusobnog istorijografskog prepoznavanja.

-Vojvodina je 1918. odlukom Velike narodne skupštine u Novom Sadu pristupila prisajedinjenju Kraljevini Srbiji, a prekrajanje označava okupaciju i želju srpskog naroda koja je poništena, jer je Bačka pripala novoj Mađarskoj državi, Srem NDH, a Banat direktno Trećem rajhu-podseća autor.

Monografija je dostupna u celosti na sajtu Arhiva Vojvodine, i svi zainteresovani mogu je čitati besplatno.

Svaka čast autoru i izdavaču na tome što je ova publikacija dostupna svima na sajtu Arhiva. Uglavnom se na internetu mogu naći neka starija izdanja i zato je ovo prava retkost i pokazuje da nema ekonomskog momenta, što je za pohvalu. Inače, ovo je početak saradnje između naše Biblioteke sa istraživačima i naučnicima sa teritorije Vojvodine, tako da ćemo imati u budućnosti predstavljanja još nekih publikacija- najavljuje direktorka Biblioteke, Snežana Nenezić.

Monografiju „Od prisajedinjenja do prekrajanja Vojvodina u Kraljevini SHS 1918-1941″ možete pročitati na linku: https://www.arhivvojvodine.org.rs/sr/o-nama/digitalizovane-knjige/36-kategirije-cirilica/digitalizovane-knjige/2070-od-prisajedinjenja-do-prekrajanja

M.S.


O autoru

Saša Marković rođen je 1968. u Džigolju u blizini Prokuplja. Akademsko obrazovanje stekao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Na Pedagoškom fakultetu u Somboru, radio je kao nastavnik istorije, a od ove godine je u zvanju dekana. Predmet njegovog istraživačkog interesovanja je refleksija evropskih društvenih i obrazovno-vaspitnih ideja kod Srba u 19. i 20. veku kao i uticaj društvene misli na stvaranje nacionalnog i šireg kulturnog identiteta. S tim u vezi, u određenim radovima njegovo zanimanje je bilo vezano za istraživanje prošlosti današnjeg prostora Vojvodine.

Ostale vesti

back-to-top