Održan regionalni sastanak „Women in Media: Western Balkan Networks“

Postavljeno: 25.12.2021

Regionalni sastanak u Podgorici organizovan je je u okviru Programaa “Media for All” i okupio je mentorke i novinarke iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije u razgovorima o važnosti saradnje i jačanju mreža podrške ženama u medijima u svim zemljama regiona 

Neke od poruka sastanka su da su problemi rodno-zasnovanog nasilja i diskriminacije u medijima i društvima prisutni u svih šest zemalja i predstavljaju zajedničke i sve kompleksnije izazove. Umrežavanje donosi potencijale za dugoročne promene i otvara novi prostor za solidarnost i podršku. Funkcionisanje mreža u javnom prostoru uvodi i nove pristupe u rešavanju problema sa kojima se novinarke suočavaju.

Mreže novinarki trenutno funckionišu samo u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Jovana Gligorijević i Maša Mileusnić su predstavile rad mreže Novinarke protiv nasilja, a Maja Nikolić-Vasić, koordinatorka Thomson fondacije za Zapadni Balkan govorila o dobrim praksama i izazovima različitih vrsta umrežavanja.

Ovo je prvi sastanak koji u okviru Media for All programa problematizuje važnost i dugoročni potencijal profesionalnog umrežavanja i ovi razgovori će se nastaviti u okviru M4A aktivnosti na temu Rod i mediji.

Link za kratki film sa događaja je ovde: https://youtu.be/haBH2CK89Jo

Inače, Program Media for All nudi pmogućnosti stručnog mentorstva, obuke i podršku lokalnim i regionalnim medijima sa ciljem uspostavljanja delotvornije saradnje između medija i njihovih čitalaca, slušalaca i gledalaca. Cilj je promocija kvalitetnog, etičkog, rodno osetljivog sadržaja i pojačavanje glasa žena, mladih i nedovoljno zastupljenih zajednica. Radeći sa novinarima i novinarkama, urednicima i urednicama i publikom širom regiona Zapadnog Balkana, program pruža prilagođenu podršku u razvoju poslovanja, unapređuje dvosmernu komunikaciju sa građanima i medijima i podržava medije mladih i novinare i novinarke na Zapadnom Balkanu.

Program realizuje British Council u saradnji sa Balkanskom mrežom za istraživačko novinarstvo (BIRN), Thomson Foundation i INTRAC (Međunarodni NVO centar za obuku i istraživanje) a finansira ga Vlada Velike Britanije.

KruševacGrad je jedan od medija koje program Media for All podržava u izgradnji održivog poslovanja lokalnih medija.

N.B.

Ostale vesti

back-to-top