Knjige koje svi treba da pročitamo

Postavljeno: 04.04.2021

I ovog vikenda predstavljamo vam prikaze tri knjige po izboru Vesne Pešić, profesorke srpskog jezika i književnosti

1. Mihail A. Bulgakov – Majstor i Margarita

„Čitaoče za mnom! Ko ti je rekao da na svetu ne postoji prava, verna, večita ljubav. Neka tom lažljivcu odmah odseku njegov pogani jezik!“
Ovo je stil kojim piše veliki ruski pisac iz prve polovine 20.veka. U romanu ima ironičnosti, groteske, fantastike, humora i strašne istine da postoji zlo.
Poziva nas u svet u kome postoje Majstor i Margarita, ali i sam đavo i njegov pratilac mačak. Pokušava da odgovori na pitanje gde se krije zlo, i kako se pobeđuje od početnog citata iz Fausta do poslednje rečenice.

2. Fjodor Mihajlovič Dostojevski – Idiot

Upoznali smo braću Karamazove, Raskoljnikova, ponižene i uvređene, treba da upoznamo i kneza Miškina.
Miškin je siroče, živeo je na selu, lečio se u Švajcarskoj od neke čudne bolesti čiji su ga „napadi napravili idiotom“.
Postavlja se pitanje da li idot znači: biti dobar, naivan, iskren, ili biti lud i ići protiv sebe. Radnja se dešava u Petrogradu, ali označava svet  u kome nema mesta za običnog, skromnog čoveka i njegovo atipično ponašanje i mišljenje.

3. Aleksandar Dima – Grof Monte Kristo

U periodu odrastanja neophodno je proći kroz buru osećanja koje u nama izazivaju događaji u ovom romani. Ljubav između Mercedes i Edmonda Dantesa pokreće onu lavinu ružnih ljudskih osobina, ljubomoru, zavist, zlobu, u onima koji ne znaju šta je ljubav, tako da se u čitaocu javlja bes protiv nepravde i neljudskosti, i saosećanje prema junacima koji stradaju. Na dramatičan  način,  lakim i jednostavnim stilom, predstavljeni su ljubav i život sa preprekama.

V.P. – M.S.

Ostale vesti

back-to-top