Knjige koje svi treba da pročitamo

Postavljeno: 21.03.2021

Ovog vikenda predstavljamo vam prikaze tri knjige po izboru Vesne Pešić, profesorke srpskog jezika i književnosti

1. Parmski kartuzijanski manastir – Stendal

Omiljena knjiga od koje se nije odvajao Orhan Pamuk bila je Parmski kartuzijanski manastir. To je najlepši Stendalov roman koji govori o ljubavi Fabricija del Dongo i Klelije Konti, u Italiji početkom 19. veka. Ova dirljiva priča o životu i smrti koja je rado čitana i danas, potvrđuje uverenje pisca da će biti poznat tek pola veka posle svoje smrti.

2. Sneg – Orhan Pamuk

Junaci romana Svili i Ka osećaju glad za srećom i ljubavlju. U nadrealnoj atmosferi, dok čuju tišinu snega, i bar nakratko dožive ljubav, zaborave na okrutnosti, predrasude i prepreke koje čine težak život u Korsu. U tom malom svetu ima mnogo izgovora za zlo, ali i želja da se pod pahuljama shvati da je svaki čovek božije remek-delo.

3. 1Q84 – Haruki Murakami

Haruki Murakami, uvek nadomak Nobelove nagrade, ruši tabue, uvodi drugu stvarnost, džez muziku i istočnjačku magiju. Ovaj njegov roman u tri dela kao i svi romani pre, postavlja pitanje: “Ako u svetu nema ljubavi, sve je iluzija i imitacija šta onda??!” Glavni junak Tengo želi da pronađe Aomome ma šta da se desi, ma kakav svet bio tu, ma ko ona bila. Postoji 1984. godina ali i 1Q84, realno i irealno vreme i ljudska malenkost na granici dva različita sveta.

V.P. – M.S.

Ostale vesti

back-to-top