Knjige koje svaki osnovac treba da pročita

Postavljeno: 31.05.2021

Ove nedelje predstavljamo vam prikaze dve knjige po izboru Tatjane Jočić Siketić, profesorke srpskog jezika i književnosti

“Dobar vetar, Plava Ptico“ – Berislav Kosier

Koliko sam volela ovaj roman! Možda za ukus današnjh generacija malo opširan, sa epskom širinom, ali to je samo u početku, a posle kreće avantura, druženje na brodu i akcija dece u otkrivanju kriminalaca. Iz perspektive odrasle osobe može delovati naivno, možda i jeste, ali u detinjstvu, kad je sve moguće, i te kako uverljiv krimić.

Koliko sam primetila u svojoj nastavničkoj praksi, deca jako vole kad je u centru pažnje ekipa, sa različitim karakterima i pozicijama u grupi, a takođe ih inspiriše i plemenito ponašanje, podvizi i – obavezni negativci, kojih i u ovom romanu ima.

Posebna je poslastica to što se ovde družina ne formira iz susedstva, već drugare i ,,detektive“ spaja ljubav prema geografiji, to jest pobeda na takmičenju iz ovog predmeta vodi ih na nagradnu plovidbu Plavom pticom, brodom na kome će se složno udružiti ne samo protiv opasnih kriminalaca već i protiv predrasuda, jer su deca iz raznih krajeva sveta, a još kako se lepo razumeju i druže.

U ono vreme maštala sam da naučim Morzeovu azbuku, jer su mali i snalažljivi junaci romana Berislava Kosiera koristili znanje azbuke da reše probleme u čijem su se središtu našli. Moj sin je uživao sa nekih trinaest godina putujući brodom iz romana, pa eto, nek zaplovi još neki tinejdžer!

,,Hajdi“ – Johana Špiri

Omiljena knjiga mnogih generacija! Ne dajmo da se zaboravi. Čitala sam više verzija, pravi roman, poduži, i ilustrovanu verziju, sa prelepim planinskim pejzažima. Odlično se sećam mnogih epizoda i utisaka: kada nervozna tetka vuče umornu devojčicu, kad namrgođeni deka jedva pristaje da je čuva, kad se zatim deka i unuka zavole do obožavanja, te kako je Hajdi opijao svež vazduh, druženje sa kozama i trčanje sa dečakom Petrom. I onda – obrt.

Prelazak u grad, nevoljno, pa Hajdino mesečarenje, pa nesrećna devojčica Klara, nova Hajdina prijateljica, koju je izlečio upravo zdrav način života na planini. Još mnogo čega se živo sećam, ali da ne dužim, svodi se na – čarobna knjiga, uvek aktuelna!

T.J.S. – M.S.

Ostale vesti

back-to-top