„Kedrović“ i definitivno odlazi u zaborav, ili – kako se briše istorija grada?

Postavljeno: 03.07.2020

Sa apoteke u centru grada koja je do nedavno nosila ima Dragoslava Kedrovića, osnivača prve apoteke u Kruševcu daleke 1868. godine, i definitivno je uklonjeno njegovo ime. Da li će ova apoteka od sada biti jedna u nizu numerisanih apoteka „Dr Max“ koji je kao koncesionar preuzeo kruševačku apotekarsku ustanovu, a odlukom donetom na poslednjoj sednici gradske skupštine i prostor svih apoteka koje je ova ustanova imala? U ovom trenutku tako izgleda

Iako su Kruševljani od novog vlasnika očekivali da otpoštuje istorijsko nasleđe ovog grada (tako se barem izjasnilo 85 odsto naših sugrađana u anketi koju je kruševacgrad realizovao na svojoj fejsbuk stranici) i zadržavanjem imena Kedrović apoteke u centru grada sačuva sećanje na ovu, za zdravstvenu istoriju Kruševca nemerljivo važnu ličnost, to se, kako sada vidimo, nije dogodilo. 

Sa pročelja apoteke skinuto je ime čuvenog apotekara, a osvanula tabla kojom smo dobili još jednu u nizu „Dr Max“ apoteka. Svojevremeni odgovor koji je koncesionar dao kruševacgradu da će „u cilju poštovanja tradicije zadržati kolokvijalne nazive (Biljana, Maja..) , posebno u slučaju apoteke Kedrović”, te da će se potruditi da nazivi ostanu vidljivi, očito je bio samo retorički.

Signal da bi moglo biti tako, dobili smo još prilikom renoviranja apoteke Biljana, koja je prva ostala bez svog imena, i jedino je izvesno da će Kruševljani te kolokvijalne nazive sačuvati u svom sećanju i međusobnoj komunikaciji.

Podsetimo, Dragoslav Kedrović je u Kruševcu osnovao prvu apoteku 1868. godine. Bila je to tek šesta apoteka u tadašnjoj kneževini Srbiji. Kako je za naš portal rekla Zorica Simić, etnološkinja u Narodnom muzeju Kruševac, Kedrović je zajedno sa učiteljima i profesorima prosvećivao narod, osnovao je i Fond za pomoć siromašnim đacima, seljake je učio kalemljenju, kako da se pravilno hrane, pravilno leče… Za svoje zasluge odlikovan je ordenom sv. Save, a za učešće u ratovimaTakovskim krstom.

U Narodnom muzeju se sa posebnom pažnjom čuva nameštaj iz prve kruševačke apoteke “Sveti Jovan” koju je Kedrović otvorio u zgradi preko puta sadašnje Umetničke galerije. 

Ako neko zaslužuje da mu se ime makar pominje to je Kedrović koji je mnogo učinio za naš grad, ne samo apotekar, već i kao viđen čovek. Smatram da ime apoteke Kedrović treba s ponosom da sačuvamo – rekla nam je tada Zorica Simić. 

N.B.

Ostale vesti

Komentari

  1. Snezana kaže:

    Odlličan, veoma zanimljiv tekst. Podrzavam iznete stavove.

  2. Erik kaže:

    Istorija grada? Pa komunisti su obrisali celu istoriju Srbije pre drugog svetskog rata. Više me čudi što se ime Kedrović održalo do danas, nego to što se sada briše!

2 thoughts on “„Kedrović“ i definitivno odlazi u zaborav, ili – kako se briše istorija grada?

Comments are closed.

back-to-top