KCK nastavlja sa planiranim aktivnostima  

Postavljeno: 14.11.2022

Kulturni centar Kruševac, koji iz bezbednosnih razloga nije radio od 29. oktobra, kada je izbio požar u kineskoj robnoj kući, od danas, 14. novembra, nastavlja sa programskim aktivnostima. Rad će se nesmetano odvijati u svim prostorijama, a Kruševljane očekuje bogat i raznovrstan program.

Danas nastavljamo sa radom u Upravnoj zgradi i sa programskim aktivnostima. Već sutra imaćemo promociju knjige „Sedmica na Moravi”, potom „Mali format ULUPUDS-a”, masterklas radionice i izložbu radova nastalih na masterklas radionicama – rekla je direktorka Kulturnog centra Kruševac, Violeta Kaplarević.

 Na sutrašnjoj promociji biće predstavljene dve knjige, zbornik „Sedmica na Moravi”  u izdanju Udruženja pisaca dijaspore „Sedmica” Franfurkt na Majni i roman „Preludijum” autorke Slavice Mastikose, koji je ove godine izašao u izdanju Lagune.

-U programu će učestvovati autori tekstova objavljenih u zborniku „Sedmica na Moravi”. Uvodnu reč će dati Slavica Mastikosa, koja je potpredsednica Udruženja pisaca dijaspore, koje okuplja autore iz različitih zemalja i koje sa našim gradom sarađuje od osnivanja – objasnila je ona.

Mala forma ULUPUDS-a je tradicionalna putujuća izložba Udruženja likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajna Srbije. Svake godine publika glasa za najbolji rad, a nakon Kruševca, izložba se seli za Beograd, gde će biti proglašen pobednik.

-Nastala je odabirom najboljih radova od mnogih prispelih na konkurs. Autori su stvaraoci različitih generacija. Izložba je objedinila sve slikarske, grafičke i crtačke tehnike od akvarela, ulja, preko mozaika, do digitalne grafike, olovke i tuša na papiru – navela je ona.

Ovogodišnja tema, koja je proglašena 1. aprila na završnoj večeri Međunarodnog festivala humora i satire, nosi naziv „Život”.

-Nagrađeni učesnici konkursa za mlade do 18 godina Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga” učestvovaće na masterklas radionicama. Radionice će trajati dva dana, a polaznici će raditi sa predavačima koji će ih uputiti i pomoći da prošire znanja iz oblasti karikature, stripa i pisane forme. Predavači su Dragutin Vukelić i Dragica Banjac. Imaćemo i tri prva mesta i tri specijalne nagrade – dodala je ona.

Rok za prispeće radova je 31. decembar 2022. godine, objavljivanje odluka žirija je do 1. marta 2023, a završno veče će, kao i svake godine, biti 1. aprila.

Kulturni centar Kruševac organizuje Umetnički konkurs za decu i mlade, Festival kratkometražnog filma pod nazivom „PETMOVIE – Moj ljubimac”, koji će trajati do 10. decembra. Festival je takmičarskog karaktera i odvija se u 4 kategorije, a pravo učešća imaju deca predškolskog i školskog uzrasta sa teritorije Grada Kruševca.

Podsećamo da je zbog požara, koji se dogodio 29. oktobra, Kulturni centar Kruševac zatvorio vrata za sve posetioce. Prostorije nisu bile oštećene od požara, ali ustanova nije radila iz bezbednosnih razloga.

J.A.

 

Ostale vesti

back-to-top